Image

Minusresultat för Amasten

Bolag Amasten redovisar ett resultat på -11,8 miljoner kronor (46,4) för Q4, efter negativa värdeförändringar. Substansvärdet ligger på 5,05 kronor per aktie.
Publicerad den 16 Februari 2018
Jan-Erik Höjvall. Bild: Amasten
Jan-Erik Höjvall.

Förvaltningsresultatet i Q4 uppgick till 4,3 mkr (6,5) och värdeförändringar på fastigheter uppgår till -16,0 Mkr (59,4).

Vd Jan-Erik Höjvall:
- Vi har under det sista kvartalet 2017 arbetat med flera olika åtgärder för att Amasten ska bli ett lönsammare, större bolag. Analysarbetet har fortsatt och vi har tillsammans med våra externa värderare gjort en mer omfattande genomgång av våra fastigheters marknadsvärden vilka numera baseras på mer realistiska fastighetskostnader.

- Det har inneburit en justering av värderingarna på fastighetsnivå. Det sammanlagda värdet för fastighetsbeståndet har ökat med 48 mkr för sista kvartalet och med 524 för helåret.

- Vi har arbetat fram en ny affärsplan 2018 för bolaget. Affärsplanen innehåller budget för samtliga fastigheter med tyngdpunkt på de investeringar som ska genomföras för att förbättra driftnettot. Det finns även en plan för köp och försäljningar av fastigheter. Ett aktivt arbete är inlett gällande finansiering, för att minska våra räntekostnader för lån. Hållbarhetsfrågor prioriteras högt i bolaget.

- Vår förvaltningsorganisation har genomgått en förändring från att vara extern till intern organisation. Vi kommer att internt sköta mer av vår förvaltning för att minska kostnaderna. Vi kommer att ha en starkare lokal närvaro med delegerat arbetssätt. Ekonomiavdelningen kommer att vara en intern organisation från och med 2018, för att spara kostnader och få en bättre kontroll.

- Förvaltningsresultat för 2017 uppgick endast till 20 mkr. Det är alldeles för lågt. Vi hade dock engångskostnader om 10 mkr som till en del förklarar det låga resultatet. Våra vakanser för lokalytor har ökat och hyresgarantier som erhölls vid förvärvet har löpt ut. Vi ska nu vända utvecklingen.

- Jag blickar verkligen framåt, 2018 är året då vi ska förbättra resultatet avsevärt med det åtgärdspaket som arbetats fram under hösten 2017. Vi kommer att påbörja ombyggnation av lokaler till bostäder. Vårt mål är att 100 lägenheter ska genomgå en total uppgradering under 2017 med en god lönsamhet. Vi ska också förbättra resultatet genom att minska den ekonomiska vakansen från dagens nivå om 7 procent. Under 2018 kommer vi också att lägga stort fokus på att utveckla och kvalitetssäkra rutiner för intern kontroll och finansiell rapportering.

- Vi siktar på ett förvaltningsresultat överstigande 50 mkr för 2018. Vid slutet av året ska Amastens förvaltningsresultat, mätt i intjäningsförmåga, vara väsentligt högre.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige