Image

Miljontals kronor kan ha förts ut från Östersundshem

Juridik Östersundshems internutredning gällande den brottsmisstänkte tidigare vd:n Daniel Kindberg agerande under sin tid i bolaget är färdig. Och den visar på flera fall av suspekta överföringar och saltade fakturor.
Publicerad den 19 Juni 2018

Fastighetssverige har tidigare berättat om de många turerna i härvan kring Östersundshem och de misstankar om grov ekonomisk brottslighet som riktas mot det kommunala bostadsbolagets tidigare vd Daniel Kindberg.

För att kartlägga hur Östersundshem påverkats och kan kopplas till de brottsmisstankar som riktas mot Kindberg har Östersundshem låtit revisionsbyrån EY genomföra en internutredning. Nu är kartläggningen klar och i drygt 40 sidor lång rapport som Fastighetssverige tagit del av presenterar EY resultatet.
– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem.

Enligt kartläggningen rör det sig om en enskild individ som bland annat brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dock finner EY även en rad, mer allvarliga överträdelser – där det finns starka indikationer på att stora summor pengar förts ut från bolaget på ett oriktigt sätt.

I överensstämmelse med Ekobrottsmyndighetens misstankar visar EY:s utredning att dessa överföringar möjliggjorts genom ett system med så kallade "saltade" fakturor. Det innebär att Östersundshem genom bland annat Peab fått ett antal osanna fakturor. Därefter har en eller flera personer i aktuella bolag ombesörjt att den överskjutande summan betalats ut till Kindbergs affärspartners bolag Nordic Moving, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till Östersunds FK. Detta innebär att före detta vd haft ett "presumtivt egenintresse" av att styra affärer till Peab.
– Enligt EY:s utredningen och Peab:s interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peab:s säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab. I utredningen noteras också att 4,6 miljoner av denna summa har gått vidare som sponsring till Östersunds FK. Resterande 6,1 miljoner kronor tycks dock inte ha slussats vidare, enligt internutredningen.
– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda.
– Det som framkommer i EY:s rapport är, utifrån vårt perspektiv, ett högst omoraliskt handlande. Vi upplever dock inte att det varit fel på bolagets rutiner, utan det är enskilda individer som brutit mot gällande regelverk och rutiner, säger Christer Sundin.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige