Image
Midroc gör bostäder i ett gammalt kemiskt laboratorium från 1800-talet.
Midroc gör bostäder i ett gammalt kemiskt laboratorium från 1800-talet. Bild: Midroc

Midroc gör bostäder av tomställt 1800-talshus i Lund

Bygg/Arkitektur I de anrika kvarteren vid Magle Stora och Lilla Kyrkogata i Lund, utvecklar Midroc bostäder i den fastighet som på 1800-talet uppfördes av Lunds Universitet som ett kemiskt laboratorium. Stort fokus ligger på att ta tillvara på det unika i fastigheten samtidigt som funktionella och vackra bostäder utvecklas.
Publicerad den 23 April 2020

Marken upptogs ursprungligen av Sankta Maria Magles kyrkogård och användes som sådan ända fram till början av 1800-talet. 1863 uppförde Lunds Universitet den första byggnaden på fastigheten som inrymde ett kemiskt laboratorium. Källarmuren antas innehålla delar av den gamla kyrkan som revs i slutet på 1600-talet. Byggnaden har dock varit tomställd sedan 2014.

– Det känns väldigt roligt att utveckla en sådan unik fastighet och skapa liv i byggnaden. Vi kommer ta vara på takhöjd, fönster och originaldetaljer, samtidigt som vi vill skapa lägenheter med designade kök, toppmoderna badrum och all nödvändig bekvämlighet, säger projektchef Stefan Andersson på Midroc.

Byggnaden är belägen i centrala delen av Lund, inom den så kallade "Kulturkvadranten", ett stenkast från Mårtenstorget och med Lundagård, Domkyrkan, Kulturen och Botaniska trädgården inom en radie av 300 meter.

Totalt blir det cirka 24 lägenheter i bostadsrättsform där majoriteten av lägenheterna kommer att bli 3-4 rum och kök med en storlek på cirka 75-100 kvadratmeter. Det kommer också finnas ett antal mindre lägenheter på 1-2 rum på cirka 35-55 kvadratmeter.

För att möjliggöra ombyggnation till bostäder finns nu en ny detaljplan för bostadsändamål, vilken vann laga kraft i januari 2020.

Lägenheterna börjar preliminärt säljas våren 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Midroc Property Development på Branschguiden

Midroc skapar platser och byggnader för människor som ser möjligheter. Bostäder och kontor, hotell och stadsdelar, kongresscenter och förskolor. Inspirerande platser med förutsättningar för människor att leva sina liv som de vill.

Människor som drivs av kärlek till något ser möjligheter. De ser en väg där andra ser en återvändsgränd. De ger allt för att uppnå flow, perfektion och sin vision. Om vi öppnar ögonen, låter oss inspireras och ser mer av det som gränsöverskridarna ser? Om vi väljer att omfamna människor som ser möjligheter? Det är vad Midroc menar med ...

Läs mer om Midroc Property Development på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbyggens vd Johanna Frelin om problemen på bostadsmarknaden

Bolag Under tredje kvartalet sålde Riksbyggen 232 bostadsrätter vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Riksbyggens vd Johanna Frelin beskriver marknadsläget för Fastighetssverige. Samtidigt som de själva utvecklas starkt så menar hon att det finns stora problem på den svenska bostadsmarknaden. Här är de förändringar som företaget vill se: "Finns ett stort underliggande behov av bostäder i Sverige".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY