Image
Stolar är ett enkelt exempel på möbler som kan återbrukas.
Stolar är ett enkelt exempel på möbler som kan återbrukas. Bild: Mer Arkitekter

Mer: Fördubblad efterfrågan på cirkulärt renoverade kontor

Bygg/Arkitektur Svenska företag efterfrågar mer och mer cirkulärt tänk vid renovering, nydesign och ombyggnad av nya och befintliga kontor. Mer Arkitekter, inriktat på kontor och arbetsplatser, har märkt av en markant ökning av den typen av beställningar.
Publicerad den 12 Juli 2021

– Just nu bygger väldigt många om sina kontor för ändrade arbetssätt efter pandemin. Och jämfört med samma period föregående år ser vi första delen av 2021 mer än en fördubbling av kunder som aktivt efterfrågat ett cirkulärt återbruk-tänk vid beställningar av ombyggnader och nya koncept av kontor, säger Mer Arkitekters vd Niklas Larsén. Det kan bero på många saker, dels i kölvattnet av pandemin där man förstått att arbetsplatser kan behöva justeras fort, men framför allt tror vi att privatlivets självklara fokus på hållbarhet äntligen smittat av sig in i företagsvärlden och bolagsbeslut.

Vad som menas med cirkulärt renoverade kontor i detta fall är när man till allra största del återanvänder material, möbler och befintliga ytor för att skapa nya typer av arbetsytor, funktioner och/eller ett övergripande nytt inredningskoncept. För Mer Arkitekter har man sett stora vinster i såväl kostnader som koldioxidutsläpp och avfall i sådana projekt. Som jämförelse motsvarade ett nyligen avslutat projekt för Uppsalahem, med 26 procents återbruk, hela 18 804 kilo besparat koldioxidutsläpp och 4,8 tons avfall.

– Vi har flertalet pågående projekt med fokus på återbruk bland annat hos myndigheter och universitet. För oss som kreativa arkitekter blir det en otroligt rolig utmaning, vi får bli “Uppfinnar-Jocke" allihop. I stället för att tänka till exempel “de stolarna passar inte det nya konceptet" tänker vi “hur kan vi göra om dessa på ett coolt sätt?". Resultaten har blivit över förväntan och lett till en ny designmässig höjd och unikhet, samtidigt som vi stöttat kundernas hållbarhetsmål. Win win, verkligen, avslutar Niklas Larsén.

Tips på hur du kan piffa upp kontoret cirkulärt inför hösten:
• Stoppade möbler ges nytt liv med ny klädsel eller ny stoppning
• Trästolar kan målas eller lackas om
• Saknas det rum för digitala möten, prova att hyra poddar innan ni bygger om.
• Förvaringsenheter kan byggas ihop till projektbord genom att sätta samman dem och lägga på en skiva
Källa: Mer Arkitekter

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Kraftigt rapportfall för Fabege – men Dahlbo ser stabilitet

Bolag Fabege redovisade en rejäl nedgång i förvaltningsresultat i fjärde kvartalet 2022 och fastighetsbeståndet värderades ner med knappt fyra miljarder kronor samtidigt som styrelsen föreslår sänkt utdelning. Aktien tog rejält med stryk på börsen och vd Stefan Dahlbo passade på att fylla på innehavet i dippen. Tillsammans med CFO:n Åsa Bergström berättar han mer om hur bolaget tar sig an det som väntas bli ett utmanande 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige