Image

Materialnätverk först ut i Cavok District

Bygg/Arkitektur Området kring Linköpings flygplats börjar ta form på allvar. Samtidigt breddas den tidigare inriktningen från flyg till en företagsmiljö med spets inom flyg, rymd och innovativa material. Det första som byggs är fastigheten där materialnätverket Innovative Materials Arena (IMA) kommer att ha en nod för sin verksamhet.
Publicerad den 21 November 2018
Cavok District blir namnet på den nya företagsmiljön vid Linköpings flygplats. Bild: Sankt Kors
Cavok District blir namnet på den nya företagsmiljön vid Linköpings flygplats.

– Planen från början var att ha flygverksamheter på området, men vi tror att det finns många synergieffekter mellan flyg och närliggande branscher, som rymd, logistik och material. Det är områden där vår region är stark redan idag och genom att sammanföra dem kan vi stärka vår position ytterligare samt öka vår tillväxt och konkurrenskraft både nationellt och internationellt, säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors, som ansvarar för utvecklingen av området.
Det nya området får namnet Cavok District, där Cavok uttalas "kav-okej". Begreppet kommer från flygspråket och betyder "klart väder, god sikt".

– Vi tycker namnets innebörd passar vår vision för området. Här vill vi skapa en startbana för nya idéer som utvecklas till spännande projekt och företag. Då känns det motiverande med ett namn vars innebörd säger "kör på, det är klart väder och god sikt". Det är den känslan och attityden vi vill skapa i området. Här fokuserar vi på möjligheterna och det är full fart framåt, fortsätter Johan Kristiansson.

Den första etableringen på området är Innovative Materials Arena (IMA), ett nätverk och en mötesplats för aktörer inom materialhantering och utveckling av nya material. Här kommer näringslivet, akademin och offentliga organisationer samlas med det gemensamma intresset att skapa materialinnovation. Bygget väntas starta i december.

– Det är otroligt spännande att vi snart har vår första fysiska mötesarena för materialinnovation i regionen. Behovet av nya material som bland annat minskar vår miljöpåverkan är stort och vi är många som är förväntansfulla över vad vi kan åstadkomma med IMA, säger Pia Lindström, COO, IMA.

Cavok District har utrymme för 20 000 arbetsplatser och kommer att ha goda kommunikationsförbindelser med city – för bil, buss och cykel. Den nya företags- och innovationsmiljön kompletterar regionens övriga företagsparker och forskningsmiljöer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige