Image

Mångmiljardaffär i Stockholm

Transaktioner Vasakronan köper hela kvarteret Blåmannen, Klara Zenit, omgärdat av Klara Norra Kyrkogata, Mäster Samuelsgatan, Bryggargatan och Drottninggatan i Stockholm. Köpeskillingen uppgår till 4,35 miljarder kronor och säljare är den tyska fastighetsfonden Hausinvest, vilken kontrolleras av Commerz Real, ett dotterbolag inom Commerzbank.
Publicerad den 22 December 2010
Blåmannen. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan. Fredrik Wirdenius. Foto: Vasakronan. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan. Bild: Vasakronan
Blåmannen. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan. Blåmannen. Foto: Vasakronan.

Vasakronan, som nyligen köpte fastigheten Stuten 12 på Regeringsgatan, fortsätter nu att öka inslaget av attraktiva kontor och butiker i centrala lägen i Stockholm. Fastigheten Blåmannen 20 är på totalt cirka 70 000 kvadratmeter, huvudsakligen moderna kontor i bästa läge men med ett betydande inslag av cityhandel. En genomgripande om- och tillbyggnad genomfördes 2000-2003. Bland hyresgästerna finns bland annat Clas Ohlson, Hennes & Mauritz och Oriflame.

- Det här är ett rejält tillskott till vår fastighetsportfölj. Fastighetens standard och läge, med kontorsentré från Mäster Samuelsgatan och butiker på Drottninggatans shoppingstråk, gör att vi nu stärker vårt erbjudande i en del av Stockholm som vi bedömer kommer att ha en mycket stark utveckling, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Han berättar att tankarna på att köpa Klara Zenit började redan i somras.
- Vi har tittat länge på den här fastigheten och är mycket glada att vi nu lyckats komma i mål med Commerz Real. Fastigheten är färdigutvecklad och nu ska vi jobba med hyresgästmixen och erbjuda företag riktigt bra lokaler här, säger Fredrik Wirdenius till Fastighetssverige.

Vasakronan har ett betydande fastighetsbestånd i Stockholm som i och med förvärvet omfattar drygt 1,9 miljoner kvadratmeter och ett fastighetsvärde på drygt 53 miljarder kronor. Under 2010 har Vasakronan sålt bostadsfastigheter för drygt fem miljarder och köpt kontors- och butiksfastigheter för motsvarande belopp.

- Vi har haft en intensiv period med flera stora transaktioner under 2010, totalt har vi omsatt över elva miljarder kronor. Nu blir det en paus över jul, men jag tror att 2011 kommer att bli ett intressant år på fastighetsmarknaden, säger Lars Johnsson, chef för fastighetsinvesteringar på Vasakronan.

Jones Lang Lasalle och MAQS Law Firm har varit Vasakronans rådgivare i affären. Linklaters och Rödl & Partner har varit rådgivare åt säljaren Commerz Real.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige