Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik. Bild: Colligent Juridik

"Många tvingas till oskäliga hyror"

Juridik Hur ska man komma tillrätta med otillåten andrahandsupplåtelse som hyresvärd? Enligt Jessica Orrmyr, chefsjurist på Colligent Juridik, finns en rad åtgärder att ta till.

Skicka till e-post

Den 2 februari tidigare i år beslutade regeringen att utse en särskild utredare för att överväga och föreslå åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. Målsättningen är att det ska bidra till att fler hyreslägenheter erbjuds bostadssökande på godtagbara villkor. Bakgrunden till utredningen är bland annat att bostadsbristen är hög, vilket gör att bostadslösa kan tvingas välja alternativ utanför de traditionella bostadsköerna.

– Mycket tyder på att handel med hyreskontrakt bedrivs i form av organiserad brottslighet. Många bostadssökande tvingas till köp av hyresavtal eller till att betala oskäliga hyror på andrahandsmarknaden. I dagsläget finns ingen offentlig statistik avseende hur många lägenheter som hyrs ut i andra hand, men rapporter visar att den otillåtna uthyrningen är omfattande, säger Jessica Orrmyr, på Colligent Juridik.

Redan i dag finns ett antal regler med syfte att motverka handel med hyresavtal. Som huvudregel gäller att en lägenhet inte får upplåtas i andra hand, överlåtas eller användas för byte utan att hyresvärden lämnat sitt samtycke.

– Kravet på inhämtande av samtycke ger hyresvärden möjlighet att förhindra att lägenheten överlåts eller upplåts utom hyresvärdens kontroll. Reglerna ger även hyresvärden möjlighet att säga upp hyresavtalet om reglerna förbises, säger Jessica Orrmyr, och fortsätter:

– Det är dessutom straffbart att begära särskild ersättning för upplåtelse eller förmedling av bostäder. Den hyresgäst som har betalat sådan ersättning har rätt till återbetalning.

Frågan är då hur man kommer tillrätta med den otillåtna andrahandsupplåtelsen. För det första kan det vara svårt att som hyresvärd bevisa att hyreslägenheten är upplåten i andra hand.

– Andrahandshyresgästen och de intillboende, som kanske är just de personer som underrättat hyresvärden om uthyrningen, önskar allt som oftast avstå från att vittna om sina iakttagelser, vanligen med rädsla för repressalier. Än större är denna rädsla om det visar sig vara organiserad brottslighet bakom upplåtelsen eller byteshandeln, säger Jessica Orrmyr.

Regeringens utredare kommer att redovisa sin utredning den 2 november i år, där Jessica Orrmyr hoppas se en handlingsplan som på sikt leder till en mer rättvis bostadsmarknad. I väntan på en lösning rekommenderar hon hyresvärden att, vid misstanke om otillåten andrahandsupplåtelse, ta reda på om förstahandshyresgästen är mantalsskriven på lägenhetsadressen.

– Om så inte är fallet kan ifrågasättas om hyresgästen har något behov av hyresrätten. Särskilt om denne är mantalsskriven på samma ort som hyresrätten är belägen.

– Är förstahandshyresgästen inte mantalsskriven på lägenhetsadressen kan det vara idé att undersöka om hyresgästen är lagfaren ägare till den fastighet han flyttat till eller om han tecknat hyresavtal med en annan hyresvärd, säger Jessica Orrmyr.

Hon menar att om det då visar sig att hyresgästen inte har något behov av hyresrätten är det grund till att hyresavtalet kan upphöra.

– Hyresvärdens intresse av att upplåta lägenheten på den allmänna bostadsmarknaden anses alltid väga tyngre, avslutar hon.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDFMer från Fastighetssverige

Advokat till attack mot flera bostadsutvecklare: "Oseriösa och hänsynslösa"

Juridik I kölvattnet av den inbromsade bostadsmarknaden har ett flertal nyproduktionsprojekt försenats ordentligt. Och medan de pressade bostadsutvecklarna skyller på yttre omständigheter menar allt fler jurister att köparna har rätt att häva sina avtal: "Infernaliskt ohederligt".

Kartläggning: bostadsutvecklarnas uppskjutna projekt

Bostäder Fastighetssverige har kartlagt de pressade bostadsutvecklarnas senaste rapporter och kan konstatera att så väl förväntade avslut som säljstarter skjutits upp på flera håll. Och att ett projekt helt lagts på is.


Amerikansk jätte ställer in siktet på Norden

Transaktioner Efter en ny miljardaffär i Köpenhamn öppnar den Houstonbaserade investeringsbjässen för att kliva in på fler nordiska marknader.


Annons
Göteborg 400+
Göteborg 400+ hålls på Elite Park Avenue onsdagen den 30 maj.

Här är alla talarna – säkra din plats nu!

Göteborg 400+ Vill du träffa och lyssna på Hans Wallenstam, Mariette Hilmersson, P-G Persson, Cecilia Fasth, Nicke Rydgren, Lars-Åke Tollemark, Bjarne Fjellanger, Viktoria Walldin, Mats Rönnbo, Urban Hammarlund, Monica Wincentson, Ruben Östlund, Björn Siesjö, Patrik Andersson, Susanne Åhlén, Patrik Lindström, Anna Lönn Lundbäck, Henrik Kant, Jeanette van Zalingen, Joakim Kaminsky, Karin Klingenstierna och Erik Selin? Då ska du komma till Elite Park Avenue Hotel nästa onsdag för seminariet Göteborg 400+. Anmälan stänger på fredag.


Lokalbyggandet bromsar in – så påverkas branschen

Sverige Lokalbyggandet har försvagats under inledningen av 2018, enligt Industrifaktas kommande konjunkturrapport. För Fastighetssverige berättar Jens Linderoth, analysansvarig om vad som ligger bakom inbromsningen och vad det kan få för konsekvenser längre fram.


Vacse efter förvärvet: "Vi shoppar inte loss"

Bolag Vacse har just köpt Skanskas projekt Skeppsbron i Jönköping. För Fastighetssverige berättar bolagets vd om varför man nu går in i Jönköping och anledningen till att man vanligtvis håller hårt i plånboken.


Därför satsar Lansa på egen nyproduktion

Bolag Det unga fastighetsbolaget är på jakt efter långsiktiga investeringar. För Fastighetssverige berättar Claes Malmkvist, vd för Lansa om varför man vill satsa på egen nyproduktion och hur expansionsplanen ser ut.


Genesta köper av AFA i Stockholm

Transaktioner Genesta har ingått ett avtal med AFA Fastigheter om att förvärva de tillsammans 12 800 kvadratmeter stora kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11.


Savills stärker investeringsteamet

Bolag Med Robert Treutiger på plats fortsätter Savills stärka sitt investeringsteam. Nu rekryterar man fyra nya medarbetare.


Logicenters bygger nytt i Danmark.

Logicenters bygger nytt i Danmark

Bygg/Arkitektur Logicenters utvecklar en ny distributionscentraki i Ishøj, strax utanför Köpenhamn. Anläggningen omfattar 13 400 kvadratmeter och Logicenters ha tecknat kontrakt med Havi Logistics om 4 500 kvadratmeter.


NREP lanserar ny fond – ska investera nio miljarder i underutvecklade segment

Bolag NREP har etablerat en ny fond med 900 miljoner euro, motsvarande cirka 9,25 miljarder kronor, i investeringskapital. Fonden riktar sig mot underutvecklade segment i Norden.


Skandia utvecklar skola i Sundbyberg

Uthyrning Stiftelsen Viktor Rydberg har tecknat avtal med Skandia Fastigheter om en högstadie- och gymnasieskola i Sundbyberg. Skolan öppnar hösten 2019.


Ny vd för JM-bolag

Karriär Maria Börtemark, i dag vd för Strategisk Arkitektur, blir ny vd för Borätt och Seniorgården inom JM-koncernen.


Sagax köper i Helsingfors för 116 miljoner

Transaktioner Sagax har avtalat om förvärv av en fastighet i Vanda, nordväst om centrala Helsingfors och tio minuter från Helsingfors flygplats.


Hon blir ny vd för Wästbygg

Bolag Entreprenadbolaget Wästbygg rekryterar ny vd.


NCC bygger skola och idrottshall i Katrineholm

Bygg/Arkitektur NCC har tecknat ett samverkansavtal med Katrineholms Fastighets AB, KFAB, för att bygga nya Järvenskolan, en idrottshall samt bygga om befintliga Tallåsskolan i Katrineholm. Uppdraget är en totalentreprenad i partneringsamarbete och ordervärdet uppgår till 215 miljoner kronor.


Hufvudstadens jätteprojekt.

Så blir Hufvudstadens jättesatsning i Göteborg

Bolag Har slipat på det storslagna projektet ett stenkast från Nordstan sedan man säkrade sista delen av kvarteret 2011. Se första skissbilderna här.


Sanningen om kaoset i HFAB

Bolag För Fastighetssverige berättar Lars Püss, ordförande i Halmstads Rådhus AB, vad som fick den politiska ledningen att helt tappa förtroendet för styrelsen i det kommunala bolaget: "Gick för fort fram".

Därför lämnar bolagets vd

Bolag För Fastighetssverige berättar Halmstad Fastighets AB:s vd om orsakerna bakom hennes uppsägning. "Det har inte med styrelsesituationen att göra", menar hon.


Balder om den gröna satsningen i Köpenhamn

Bolag Balders CFO Marcus Hansson berättar för Fastighetssverige om varför man satsar på NZEB-standarden i sina två bostadsprojekt i Köpenhamn.


Vacse köper Skanskaprojekt i Jönköping

Transaktioner Vacse köper Skanskas projekt Skeppsbron i Jönköping – 16 000 kvadratmeter med Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som hyresgäster.


Skanska säljer egenutvecklat vård- och omsorgsboende.

Skanska säljer till Vectura i Limhamn

Transaktioner Skanska ska bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Limhamn i Malmö. Aleris kommer att driva vårdboendet och Vectura Fastigheter tillträder som ny fastighetsägare under hösten 2018.