Image

Målet nått: Wallenstam självförsörjande på förnybar energi

Energi/miljö 2006 inleddes Wallenstams vindkraftssatsning. Nu är målet nått – Wallenstam är självförsörjande på förnybar energi.
Publicerad den 19 Februari 2013
Bo Strandberg. Bild: Wallenstam
Bo Strandberg. Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam.

Detta sedan Wallenstam köpt ytterligare två driftsatta vindkraftverk – i Kävlinge – av Eolus. I samband med den affären sålde Wallenstam 50 procent av sin andel i vindkraftsprojektet Lunnekullen till Eolus. Nettoinvesteringen uppgick till 59,5 miljoner kronor.

Med 52 vind- och vattenkraftverk har Wallenstam nu en total installerad effekt på 100 megawatt. Det innebär att verken varje månad producerar lika mycket energi som bolagets egna fastigheter och kunder förbrukar. 2012 producerades 180,1 GWh.

– Koldioxidutsläppen måste minska, vi är stolta över att bidra till det och varje månad kunna försörja våra fastigheter och kunder med egenproducerad grön el. 2006 driftsatte vi vårt första vindkraftverk och nu sju år senare är vi i mål, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Wallenstams vindkraftverk är spridda över landet från Jämtland i norr till Skåne i söder.

Ytterligare en park med åtta vindkraftverk i Uddevalla kommun beräknas att tas i drift under första kvartalet i år. Ytterligare ett par projekt är under utredning men inga investeringsbeslut är fattade ännu.

– Vi är självförsörjande på förnybar energi men tar även höjd för den omfattande nyproduktion av bostäder vi har framför oss. Vår satsning är långsiktig och jag ser en god lönsamhet med tiden, säger Hans Wallenstam.

Vindkraftsprojekten namnges, som ett bevis på uppskattning, efter de medarbetare som har arbetat längst tid inom Wallenstam. Bo Strandberg, vd för Wallenstam Naturenergi och initiativtagare till Wallenstams vindkraftssatsning har nyligen fått vindkraftsparken Kilagården namngiven efter sig. Bo Strandberg anställdes i april månad 1992.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige