M&G Real Estate köper för 565 miljoner

Publicerad den 24 Augusti 2017

Skicka till e-post

Transaktioner M&G Real Estate köper logistikfastigheter i Danmark till ett värde av 59,3 miljoner euro, motsvarande cirka 565 miljoner kronor, vilket representerar en direktavkastning om 6.8 procent. Förvärvet, som är det fjärde i Danmark, är ett ytterligare steg i M&G:s strategi för fortsatt expansion i Europa.

Thorsten Slytå. Bild: M&G
Thorsten Slytå.

Den danska fastighetsportföljen om 75,139 kvadratmeter är belägna i starka logistiklägen i Danmark och har hyrts ut på långa avtal till Danmarks största stål- och teknikgrossist. Det nyförvärvade fastighetsbeståndet består av tre fastigheter, Køge (14,873 kvadratmeter), Odense (25,905 kvadratmeter) och Kolding (34,361 kvadratmeter).

Förvärvet är det andra M&G Real Estate gör i Norden i år. I januari köpte M&G Blekholmen 1, en kontorsfastighet i centrala Stockholm, för 230 miljoner euro (cirka 2,2 miljarder kronor). De förvaltade tillgångarna i Norden uppgår nu till totalt 560 miljoner euro (cirka 5,3 miljarder kronor).

– Med stor efterfrågan på logistik över hela Europa erbjuder detta förvärv en stabil investeringsmöjlighet med en stark hyresgäst på attraktiva hyresvillkor, säger Simon Ellis, Director of European Investment.

– Vi kommer fortsätta att öka vår tillgångsallokering inom logistik-, kontors- och detaljhandelssektorn över hela Europa, samt ytterligare diversifiera vår portföljs exponering mot olika länder. Transparenta och mogna europeiska marknader med starka fundamenta och ekonomisk stabilitet, fortsätter att vara vårt fokus, säger Thorsten Slytå, Nordenchef på M&G Real Estate och tillägger att:

– Vi är väldigt nöjda med att kunna förvärva denna högavkastande portfölj med långa flöden i en logistikmarknad som traditionellt sett har varit dominerad av främst egenanvändare. Direktavkastningen på danska logistikfastigheter i primelägen är högre än direktavkastningen i de flesta europeiska marknader vi är aktiva i vilket gör investeringar i detta segment väldigt intressant för oss. I en stark logistikmarknad med begränsad nyutveckling samt låga vakanser tror vi detta kommer borga för ytterligare potential för nedåtgående direktavkastningskrav.

NCAP var rådgivare åt M&G Real Estate. Säljarens rådgivare var Sadolin & Albæk, JLL:s danska partner.


- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Mer från Fastighetssverige
Friends Arena

De äger Allsvenskan

Lista Varje år besöks de allsvenska fotbollsarenorna av mer än två miljoner människor. Men vilka äger egentligen publikmagneterna? Här är hela listan.

…Och så går de klubbägda arenorna

Ekonomi/Finansiering Ett antal allsvenska arenor ägs och drivs av klubbarna själva. Fastighetssverige har kartlagt hur väl de fastighetsägande föreningarna slår mynt av hemmaborgen.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Stockholm

Stronghold om framtidens proptech

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Stockholm Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering avslutas med en framtidsspaning bland världens trender inom digitalisering av fastigheter, signerad Daniel Kraft, proptech-ansvarig på Stronghold.


Annons

Huvudägare mångmiljontankar efter tunga rekryteringar

Ekonomi/Finansiering Efter att ha plockat in två tunga fastighetsprofiler i styrelsen har bolagets huvudägare tankat aktier för närmare 15 miljoner kronor på bara ett par dagar.


Därför gör Stadsrum sitt första förvärv i Uppsala

Bolag För Fastighetssverige berättar John Strand, transaktionsansvarig för Stadsrum Fastigheter om varför man satsar på att förvärva gallerian Kvarnen i centrala Uppsala.


Det vill bostadsrättsägare betala mer för

Bostäder Solceller, gym, garage och övervakningskameror toppar listan. För Fastighetssverige berättar Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning, SBC varför det är just dessa saker som ger ett mervärde till bostadsrättsägarna.


Atrium Ljungberg om resultatet: "Ett bra kvartal"

Bolag Atrium Ljungberg redovisar ett förvaltningsresultat något över analytikernas förväntningarna – och mycket högre värdeförändringar än väntat. För Fastighetssverige berättar Atrium Ljungbergs CFO Martin Lindqvist om hur man ser på resultatet – och vilka utmaningar som väntar inför nästa kvartal.


Skanska säljer kontorsfastighet i Solna

Transaktioner Skanska har sålt kontorsfastigheten Laboratoriet 5 i Solna till Atlasmuren Fastigheter för cirka 200 miljoner kronor. Tillträdet till fastigheten sker i maj 2018.


"En traumatisk upplevelse"

Bolag En omtumlade vecka avslutades med att den brottsmisstänkte Daniel Kindberg som vd för Östersundshem och lämnade bolaget. Efter att ha varit onåbar hela vecka har Daniel Kindberg nu kommenterat situationen.


Midroc välkomnar Scandic till nytt World Trade Center

Bygg/Arkitektur Midroc utvecklar ett nytt World Trade Center i Oceanhamnen, Helsingborg, som även kommer att inrymma ett hotell med 180 rum. Midroc har nu tecknat avtal med Scandic som hotelloperatör.


Sernekes planer för Fjätervålen tar form

Bygg/Arkitektur Nu börjar planerna för Sernekes satsning på fjällanläggningen Fjätervålen att ta form. Fler stugor och lägenheter, ny sittlift, ny centrumbyggnad med hotell, camping, ökad satsning på alpin- och längdskidåkning samt året runt-aktiviteter är något av det som den nya planen innehåller. Ett utbildningscenter för det växande antalet Serneke-medarbetare är också en central del av satsningen.


Profi hyr ut i Jakobsberg

Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Didaktus Skolor om 2 835 kvadratmeter utbildningslokaler. Avtalet innebär att Didaktus omlokaliserar och utökar sina befintliga lokaler i Profis fastighet JV100 invid Jakobsbergs station.


De utvecklar Bromma Blocks

Bygg/Arkitektur Veidekke har ingått samarbete med CBRE och Vencom med målsättningen att bygga ut Bromma Blocks med en helt ny handelsfastighet.


Stadsrum köper Kvarnen i Uppsala

Transaktioner Stadsrum Fastigheter köper gallerian Kvarnen i Uppsala.


Ny hyresgäst till Tolust i Jönköping

Uthyrning Nu är det klart att Freja Transport & Logistics flyttar in i en del av den nya logistikfastigheten på Torsvik, Jönköping, med sin verksamhet.


Vardaga och Vectura bygger nytt äldreboende i Knivsta

Bygg/Arkitektur Knivsta kommer att få ett nytt äldreboende som beräknas stå klart till våren 2020. Boendet byggs av Vectura Fastigheter och kommer att drivas av Vardaga.


Catena gör dubbla rekryteringar

Bolag Catena nyrekryterar för att kunna fortsätta växa.


Ny affärsområdeschef på Ebab

Karriär Per Törnqvist har arbetat på Ebab sedan 1994 och tar nu rollen som affärsområdeschef för ett nytt affärsområde.


Så kopplas Peab samman med skandalen

Juridik Dokument som Fastighetssverige tagit del av visar kopplingen mellan byggjätten och den ekobrottshärva som briserat kring Östersundshems nu avstängde vd Daniel Kindberg.


Bedrägerimisstänkte vd:n lämnar Östersundshem

Bolag Den brottsmisstänkte vd:n för Östersundshem Daniel Kindberg har lämnat in sin avskedsansökan till Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.


”Det ska bli en stadsdel i framkant”

Bygg/Arkitektur Kristina Alvendal som har varit motorn i utvecklingen av det nya området Värtahamnen i Stockholm berättar för Fastighetssverige om visionen för den nya stadsdelen – och hur det fungerar att samarbeta med flera stora fastighetsägare vars viljor ibland kan dra åt olika håll.