Image

London åter dyrast i världen

RAPPORTER Efter ett ras till femte plats under år 2008 har London under år 2009 åter intagit förstaplatsen på rankinglistan över världens dyraste kontorsmarknader. Det visar DTZ:s årliga rapport Global Office Occupancy Costs som kartlägger kostnaderna för kontorslokaler över hela världen. Stockholm klättrar uppåt i listan, trots att marknadshyrorna föll med 14 procent under fjolåret.
Publicerad den 3 Februari 2010

På många platser runt om i världen föll hyrorna kraftigt under det gångna året, och i kombination med stora valutakursförändringar har detta också inneburit stora förändringar på den globala rankinglistan över de dyraste kontorsmarknaderna. Priset för en kontorsarbetsplats i London är nu 21 420 dollar eller cirka 155 000 kronor per år, vilket är ungefär i linje med vad det kostade i slutet av år 2008. Det räcker också för att återigen placera London i listans topp. På platserna därefter följer nu Tokyo, Washington D.C, samt Hong Kong. Zürich, Boston och Frankfurt är nykomlingar på topp 10, medan Dubai, Abu Dhabi och Singapore halkat ur.

Priset per kontorsarbetsplats, mätt i dollar, föll i genomsnitt med fyra procent globalt under det senaste året, men med stora regionala och lokala variationer. I Mellanöstern och Afrika föll kostnaderna i genomsnitt med tio procent, medan de i genomsnitt steg med 25 procent i Central- och Sydamerika.

I Stockholm är kostnaden per arbetsplats ungefär hälften jämfört med den i London och ligger i dagsläget på omkring 77 000 kronor per år (10 900 dollar) för kontor i de bästa lägena. Mätt i dollar har priserna per kontorsarbetsplats i Stockholm fallit med två procent under året medan fallet mätt i kronor var 14 procent. Med större fall på andra marknader samt en starkare svensk krona har Stockholm därmed klättrat två placeringar från ifjol och intar nu 28:e plats på rankingen globalt.

Inom Norden är ställning i princip oförändrad jämfört med ifjol med Helsingfors som den dyraste marknaden.

- Som tidigare beror den relativt höga kostnaden per arbetsplats i Helsingfors på att den genomsnittliga ytan per anställd är nästan 40 procent större än motsvarande yta i Stockholm. I slutet av år 2008 var kostnaden per anställd i stort sett lika i Stockholm och Oslo. Trots att marknadshyran, i lokal valuta, sjönk något mer i Oslo än i Stockholm, så har nu Oslo på grund av en bättre valutautvecking nu dragit ifrån Stockholm, säger Jan Rosengren, head of consulting & research på DTZ.

För de kommande tre åren förväntas kontorskostnaden stiga i alla fyra nordiska huvudstäder som ingår i undersökningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige