Image
Ulf Attebrant, vd på Logistri Fastighets AB.
Ulf Attebrant, vd på Logistri Fastighets AB. Bild: Pareto / Logistri / Victor Friberg

Logistri halvmiljardköper – nyemitterar

Transaktioner Logistri köper tio fastigheter med en uthyrningsbar area om cirka 70 000 kvadratmeter för 584 miljoner kronor.
Publicerad den 18 Mars 2019

Portföljen har bruttohyresintäkter (årliga hyresintäkter inklusive tillägg) om 47,2 miljoner kronor (cirka 710 kronor per kvadratmeter). Fastigheterna består till merparten av lokaler för lager- och lättindustri och är belägna i södra och mellersta Sverige, vilket kompletterar bolagets nuvarande bestånd väl. Portföljen innehåller 19 hyresgäster, uthyrningsgraden är cirka 100 procent och den genomsnittliga återstående hyrestiden uppgår till 6,4 år.

Affären kommer att genomföras genom förvärv av samtliga aktier i de fastighetsägande bolagen från tre separata säljare. Den totala preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen är cirka 192 miljoner kronor och det totala underliggande fastighetsvärdet är cirka 584 miljoner kronor. Bolaget förväntas tillträda fastigheterna i början av andra kvartalet 2019. Samtliga tre förvärv är villkorade av att bolaget erhåller erforderlig finansiering. Förvärven avses att finansieras genom nyemission om cirka 240 miljoner kronor, med stöd av bolagsstämmans bemyndigande, samt genom att emittera en SEK-denominerad senior säkerställd obligation om 350 miljoner kronor med förfallodatum maj 2021.

– Vi tar nu ett viktigt nästa steg i utvecklingen av en svensk plattform för lager- och lättindustri och adderar ytterligare tio fastigheter i regionerna Stockholm, Göteborg och Öresund. Fem av fastigheterna är belägna i Stockholms närförorter och erbjuder en hyrespotential om cirka 35 procent. Förvärvet är ett intressant komplement till våra långa avtal i regionstäderna (återstående hyrestid på cirka 12 år). Med ett fördubblat fastighetsbestånd och en signifikant ökning av antalet hyresgäster följer också möjligheten till bättre finansieringsvillkor. Vårt andra förvärv förväntas nu kunna finansieras till en lägre kostnad jämfört med bolagets första förvärv 2017, säger Logistris vd Ulf Attebrant.

Logistri och dess fastighetsportfölj kommer efter transaktionens genomförande omfatta cirka 171 000 kvadratmeter och ha en genomsnittlig återstående hyrestid om tio år. Ingen hyresgäst kommer att representera mer än cirka 12 procent av hyresflödena och avsikten är att minska denna andel ytterligare via framtida förvärv. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 1,2 miljarder kronor (cirka 7 000 kronor per kvadratmeter). Målet är bibehålla fastslagen utdelningspolicy. Bolagets samlade belåningsgrad kommer att vara cirka 60 procent och bolaget har som målsättning att ersätta obligationsfinansieringen med bankfinansiering när så är fördelaktigt för bolaget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige