Image

Lindahl: Tre ändringar som fastighetsbolagen måste känna till – del 3

Juridik Vid årsskiftet ändras plan- och bygglagen så att processerna ska bli enklare och effektivare. Under tre dagar – med avslutning i dag – presenterar Maria Ingelsson och Jenny Hayden på Advokatfirman Lindahl tre ändringar. - Det är ändringar som fastighetsbolagen måste känna till – och de tydligare reglerna borde välkomnas av branschen, säger de. I dag: Ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar.
Publicerad den 19 November 2014
Maria Ingelsson Bild: Lindahl
Maria Ingelsson Jenny Hayden. Bild: Lindahl
Jenny Hayden.

- Sammantaget innebär de tre nyheterna vi presenterar att förutsebarheten ökar för exploatörer. Reglerna om vad kommuner får göra blir tydligare och mer enhetliga över landet. Även om det kvarstår utrymme för tolkning är det tre steg i rätt riktning, säger Maria Ingelsson och Jenny Hayden.

Del 3: Ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar.
”En ny lag införs med bestämmelser om riktlinjer för kommunala markanvisningar. Ett markanvisningsavtal är en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre. Avtalet ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid förhandla med kommunen om att köpa eller nyttja ett markområde, som ägs av kommunen.
En kommun, som genomför markanvisningar, ska från och med årsskiftet vara tvungen att anta riktlinjer för det. Riktlinjerna ska innehålla kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer för markprissättning. Riktlinjerna är inte juridiskt bindande.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige