Image

Lindahl: Större möjligheter till avvikelser från detaljplan

Juridik De nya reglerna som träder i kraft i plan- och bygglagen vid årsskiftet innebär att det ges större möjligheter till avvikelser från detaljplanen. Patric Sandberg Helenius, advokat på Lindahl, berättar mer.
Publicerad den 23 December 2014
Patrik Sandberg Hellenius. Bild: Lindahl
Patrik Sandberg Hellenius.

Patric Sandberg Helenius skriver:

”Som en grundläggande förutsättning för bygglov inom detaljplanelagda områden gäller att den sökta åtgärden måste stämma överens med planen. Nu gällande bestämmelser medger dock att bygglov får ges för en åtgärd som avviker från detaljplanen, under förutsättning att avvikelsen är liten och förenlig med planens syfte.

Men från och med den 1 januari 2015 träder nya regler i plan- och bygglagen i kraft som utvidgar och preciserar möjligheterna till avvikelser från gällande detaljplan vid ansökan om bygglov.

De nya reglerna:
Ändringarna i regelverket kan delas in i två kategorier; dels de regler som gäller under och efter en detaljplans genomförandetid och dels de regler som endast gäller efter en detaljplans genomförandetid.

Gällande reglerna som gäller under genomförandetiden är en av de mest intressanta förändringarna att bygglov i vissa fall får ges till en åtgärd som avviker från en detaljplan om åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Syftet med bestämmelsen är att det ska vara möjligt att åstadkomma avvikelser som är nödvändiga för att kunna tillgodose behov som inte förutsågs när detaljplanen utformades.

Typiskt sett är det fråga om sådana avvikelser som är nödvändiga för att kompensera för ofullständigheter eller andra brister i detaljplanen. Det måste dock fortsatt finnas ett nära samband mellan den markanvändning som planen anger och den åtgärd som bedöms vara nödvändig. I första hand avses bestämmelsen öppna för avvikelser från reglerna om placering, utformning och utförande av byggnadsverk.

Men än mer intressant är de förändringar som snart träder ikraft gällande regler som gäller efter en detaljplans genomförandetid eftersom nuvarande bestämmelser är särskilt problematiska i områden som omfattas av äldre planer. Många gånger innehåller planerna inaktuella och i vissa fall även direkt föråldrade bestämmelser, som hindrar lämpliga och angelägna åtgärder och kompletteringar utan föregående planändring. Med de nya reglerna visar lagstiftaren att det inte är ändamålsenligt att önskvärda förtätningar och kompletteringar hindras av inaktuella planer med uppenbart ålderdomliga bestämmelser.

Enligt de nya reglerna är det istället formulerat att bygglov ska kunna ges för åtgärder som är förenlig med detaljplanens syfte och tillgodoser ett angeläget gemensamt behov eller ett allmänt intresse, eller innebär en sådan annan användning av mark eller vatten som utgör ett lämpligt komplement till den användning som har bestämts i detaljplanen.

Med denna precisering i regelverket öppnar man upp för uppförande av nya byggnader som enligt planen inte får byggas om byggnaden utgör svar på ett gemensamt behov, exempelvis komplementbyggnader i flerbostadshus för förvaring av cyklar eller barnvagnar, en ny tvättstuga eller ett förråd., eller tillgodoser ett allmänt intresse, som exempelvis transformatorstationer eller större parkeringsplatser, men också om avvikelsen utgör ett lämpligt komplement till den beslutade användningen av marken. Detta skulle exempelvis kunna tillämpas för ny näringsverksamhet i ett bostadsområde.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige