Image

Liljevalchs Vårsalong flyttar till city

Uthyrning Liljevalchs Vårsalong får ett nytt hem 2016. Publikfavoriten flyttar till Stockholms city, introducerar utomhuskonst och blir en del av det största stadsutvecklingsprojektet i Stockholms city på över 30 år. Allt i ett samarbete med AMF Fastigheter.
Publicerad den 23 April 2015
Urban Escape. Bild: AMF Fastigheter
Urban Escape. Mats Hederos. Bild: AMF Fastigheter
Mats Hederos.

Den omåttligt populära utställningen lockade tidigare i år fler än 90 000 besökare till konsthallen på Djurgården. En siffra som inte lär minska när Liljevalchs alltså blir en del av AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm.

Urban Escape Stockholm är beläget i kvarteren kring Gallerian. Högst upp i en av byggnaderna kommer konsten att dominera hela 1 800 kvadratmeter, fördelat på två plan och en uteterrass. Det är första gången i utställningens historia som delar av materialet kommer placeras utomhus vilket blir en stor nyhet för alla som skickar in bidrag. Liljevalchs chef Mårten Castenfors är entusiastisk:
- Det här är härligt för oss på Liljevalchs och för alla konstintresserade stockholmare. Vårsalongen som varit en jurybedömd tradition sedan 1921 får nästa år ett hem hos Urban Escape. I år hade vi över 90 000 besökare – och vem vet hur många det kan bli när vi intar två plan på nuvarande Gallerians tak med ingång från Brunkebergstorg och utsikt över slottet, säger Mårten Castenfors.

Han får medhåll av Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, som ligger bakom Urban Escape Stockholm.
- Konst och kultur har en nyckelroll i Urban Escape och vi har sedan en tid tillbaka arbetat tillsammans med Stockholms stad för att lyfta området kring Brunkebergstorg. Att då få chansen att samarbeta med en ikonisk institution som Liljevalchs och Vårsalongen känns minst sagt fantastiskt, säger Mats Hederos.

Fakta om Vårsalongen
Vårsalongen är en jurybedömd utställning som anordnats i Liljevalchs lokaler sedan 1921. Under de senaste åren har Liljevalchs noterat allt fler sökande Till 2015 sökte 2 300 med drygt 10 000 konstverk. Ansökningarna sker anonymt – och alla är välkomna att söka: unga som gamla, professionella som amatörer. År 2015 deltog 119 konstnärer/grupper med 230 verk vilka sågs av 90 537 besökare.
2016 inleds en utbyggnad och renovering av Liljevalchs konsthall. Den nya byggnaden, ritad av Gert Wingårdh, sammanlänkas enligt planen med Carl Bergstens välkända rosa byggnad på senhösten 2017.

Fakta Urban Escape Stockholm
Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg. Här kombineras kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019. Fastighetsarean utökas från befintliga 95 000 kvadratmeter till cirka 130 000 kvadratmeter, varav 62 000 kvadratmeter för kontor, 29 000 kvadratmeter för hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter för handel och restaurang.

Utvecklingen av Brunkebergstorg görs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza). Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige