Image

Liljeholmstorget blir ekologiskt spetsprojekt

UTLAND Citycon, en av Nordens ledande köpcentrumägare, har inlett tre pilotprojekt för ekologiskt hållbar köpcentrumutveckling. Som spjutspetsprojekt i Sverige har man utsett Liljeholmstorget.
Publicerad den 9 Januari 2008

Citycon äger sammanlagt 32 köpcentrum i Finland, Sverige och Baltikum. Bolaget genomför nu utveckling och utbyggnad av sju anläggningar och ytterligare tolv utvecklingsprojekt är under planering. De tre största pågående projekten, nyproduktionen av köpcentrumet Liljeholmstorget i Stockholm, utbyggnaden av köpcentrumet Rocca al Mare i Tallinn och ombyggnaden av köpcentrumet Trio i Lahtis, utgör bolagets pilotprojekt för ekologiskt hållbart byggande.

Citycon har som mål att uppfylla kriterierna för en internationell certifiering av alla sina projekt.

- Systematiskt miljöarbete har traditionellt förknippats med industriproduktion och transportverksamhet. I dag är miljöfrågorna angelägna i alla branscher, naturligtvis även i fastighetsverksamhet. Vi vill utveckla och föra ett hållbart tänkande vidare i våra projekt. Framtidens köpcentrum är grönt, säger Citycons Koncernchef Petri Olkinuora.

Uppförandet av det nya köpcentrumet Liljeholmstorget i Stockholm är Citycons största utvecklingsprojekt genom tiderna. Den sammanlagda investeringen uppgår till omkring 1650 miljoner kronor, av vilket cirka 1100 miljoner kronor avser direkta byggkostnader. Citycon inledde byggnadsarbetena i maj 2007 och projektet genomförs enligt planerna. Det nya köpcentrumet skall öppna i oktober 2009 och kommer att innehålla omkring 60 butiker och service på en yta som är cirka 28000 kvadratmeter.

Citycons vd i Sverige Ulf Atterbrant är entusiastisk inför den gröna satsningen.
- Vi kommer att få med alla rimliga aspekter på hållbart byggande vid Liljeholmstorget. Jag tror i förlängningen att detta är en konkurrensfördel då det uppskattas av våra kunder. Det kanske ökar investeringen något initialt men på sikt är det lönsamt, säger Ulf Atterbrant till FastighetsSverige.

Citycon har från tidigare utvecklingsprojekt skaffat sig goda erfarenheter av miljöarbete i praktiken. Syftet med pilotprojekten är att vidareutveckla ett heltäckande och systematiskt arbetssätt för hållbart byggande inom Citycon. Utvärderingskriterierna som tillämpas i pilotprojekten innehåller sammanlagt över 60 punkter som utvärderar varje fas av projektets planering, genomförande och drift. Bland annat omfattas anläggningens energieffektivitet, kvaliteten på inomhusklimatet, konstruktion och materialval. Även övergripande förutsättningar som anläggningens geografiska placering och besökares möjligheter att utnyttja allmänna trafikförbindelser för att minimera biltrafik ingår. Konkreta utvecklingsåtgärder planeras med utgångspunkt från utvärderingen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige