Image
Framos anläggning i Bergen.
Framos anläggning i Bergen. Bild: Lilium

Lilium gör storaffärer i Norge

Transaktioner Lilium Fastigheter säljer sin del i en fastighet i Forskningsparken i Oslo och köper istället ett stort kontorshus i Bergen – tillsammans med bland andra schackvärldsmästaren Magnus Carlsen.
Publicerad den 8 Januari 2016

Lilium, ägt av familjen Liljedahl (före detta Liko) säljer sin andel av Gaustadalléen 21 i Oslo, i hjärtat av Forskningsparken, centralt mellan Blindern och Rikshospitalet. Lilium ägde 51 procent av aktierna i den norska ägargrupperingen.

Köpare är en investerargrupp som äger resterande delar av Forskningsparken.

- Vår fastighet låg mitt i parken och de ägde byggnaderna runt om. För att få en bättre struktur på parken och lättare kunna tillgodose hyresgästers ändrade lokalbehov ville de köpa, säger Liliums vd Peter Gotthardsson till Fastighetssverige.

Fastighetsvärdet i affären uppgick till cirka 700 miljoner kronor. Fastigheten omfattar cirka 30 000 kvadratmeter.

Arctic Securities höll i affären, men för att Lilium skulle gå med på att sälja fick Arctic Securities presentera en "ersättningsaffär".

- Som marknadssituationen är i dag vill vi inte bara sälja utan att ha någon annanstans att lägga pengarna. Arctic kom med en affärsförslag och vi är väldigt nöjda med helheten, säger Gotthardsson.

Lilium har nu istället köpt 51 procent av Framos nya kontors- och produktionsanläggning på Askøy några kilometer utanför centrala Bergen.

Fastigheten omfattar cirka 30 000 kvadratmeter och inkluderar även ytterligare byggrätter. Fastighetsvärdet ligger på cirka en miljard norska kronor.

Framo (Frank Mohn) är världsledande inom dränkta pumpsystem till den marina industrin och offshoremarknaden. I april 2014 köptes bolaget av svenska Alfa Laval.

Hyreskontraktet med Framo omfattar hela fastigheten och sträcker sig 14,5 år framåt i tiden och garanteras i sin helhet av Alfa Laval.

Fastigheten, som har en spektakulär arkitektur och belägenhet, blev färdigställd i juni 2015 och består av en kontorsbyggnad på fem våningar, en verkstadsbyggnad med tre hallar, en underjordisk parkeringsanläggning omfattande tre plan, ett industriområde med överbyggt utelager samt en djupvattenskaj och småbåtshamn.

- Fastigheten låg i ett separat bolag och ingick inte i affären med Alfa Laval. Nu köper vi den av Framos före detta ägarfamilj, säger Peter Gotthardsson.

Lilium köper 51 procent av ägarbolaget(Sjølivet Invest AS).
- Det är sammanlagt fyra eller fem ägare i bolaget. Bland annat har schackvärldsmästaren Magnus Carlsen gått in som tioprocentig ägare, det är rätt kul...

Arctic Securities är för övrigt en av Carlsens sponsorer.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige