Image
Bild: Tenzing

Lägst vakansgrad på tio år i Stockholms city

Stockholm Hos Stockholms fastighetsägare och hyresvärdar finns få lediga lokaler. Andelen vakanser bland kontorslokaler i city var nere i extremt låga tre procent fjärde kvartalet 2011. Det är den lägsta vakansgraden på tio år. Det visar Jones Lang Lasalle i sin kommande rapport om den nordiska fastighetsmarknaden – Nordic City Report.
Publicerad den 20 Februari 2012
Vakansnivån i Stockholm city var under fjärde kvartalet förra året nere på rekordlåga nivån tre procent. Bild: Tenzing. Bild: Tenzing
Vakansnivån i Stockholm city var under fjärde kvartalet förra året nere på rekordlåga nivån tre procent. Bild: Tenzing.

En skakig omvärld med turbulenta finansmarknader och en olycksbådande skuldkris tycks inte beröra företag som huserar i Stockholms innerstad. Åtminstone inte av uthyrningsgraden att döma.

Hyresvärdar i Stockholms centrala delar har inte haft så hög beläggning på tio år. Även i Stockholms övriga delar sjunker vakansgraden. I slutet av 2011 hade hela regionen 9,7 procent vakanser, samma nivå som innan finanskrisen 2008. I Stockholms innerstad utanför city minskade andelen lediga lokaler med nästan två procentenheter under 2011, och var vid årets utgång nere på 5,6 procent.

Efterfrågan på centralt belägna kontorslokaler är stor i Stockholm, samtidigt som någon ökning av utbudet inte kan skönjas under 2012. Utsikterna är alltså goda på kort sikt, både för hyresvärdar som kan se fram emot bibehållna eller ökade hyresnivåer och goda förutsättningar för nya utvecklingsprojekt. Snittårshyran i city låg i slutet av 2011 på 4 200 kronor per kvadratmeter, vilket var 200 kronor per kvadratmeter mer än föregående år.

I och med det begränsade utbudet i innerstan tenderar alltfler företag att söka lokaler i närförort, vilket talar för en gynnsam utveckling även där.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige