Image
Stefan Lindberg, juridikchef på SBC.
Stefan Lindberg, juridikchef på SBC. Bild: SBC

Lagändringar som berör bostadsrättsföreningar

Juridik Flera punkter i Januariöverenskommelsen handlar om lagar som påverkar bostadsrättsföreningar.
Publicerad den 16 Mars 2019

SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB upplyser om det senaste årets lagförändringar och kommande lagförslag som kan komma att påverka bostadsrättsföreningar.

– Under 2018 trädde flera viktiga lagändringar i kraft som kan komma att påverka bostadsrättsföreningar. Bland annat en bestämmelse i folkbokföringslagen där lämnandet av falska uppgifter ska kunna straffas med böter eller fängelse. En annan stor snackis ifjol var GDPR, vilket är en av de viktigare lagarna för bostadsrättsföreningar att anpassa sig efter då de hanterar och ansvarar för mängder av uppgifter om de boende. Vi ser även flera punkter i Januariavtalet som ligger till grund för regeringskansliets arbete med bland annat en ny hyresmodell och regelförenklingar inom plan- och bygglagstiftningen som berör bostadsrättsföreningar och som kan komma att leda till lagändringar på sikt, säger Stefan Lindberg, affärsområdeschef Juridik, på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB.

För att underlätta styrelsearbetet har SBC initierat en webbutbildning där styrelsemedlemmar kan testa sina kunskaper samt fördjupa kunskaperna i föreningsstyrning och styrelsearbete.

Lagar som trätt i kraft under 2018 eller kan komma att träda i kraft under 2019 (Källa: SBC)
# Kamerabevakning: Regeringen uppdaterade under 2018 den tidigare kamerabevakningslagen för att underlätta övervakning i gemensamma utrymmen i bostadsrättföreningen.

# Slopat bygglov på solpaneler: Bygglovet för att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form inom ett detaljplanerat område slopades den första augusti 2018.

# Producentansvar: Regeringen fattade i somras beslut om nya regler kring sopsortering. Syftet var att göra det enklare för hushållen att källsortera. Dessa regler trädde i kraft januari 2019.

# Förenklat byggande: Enligt januariavtalet föreslås regelförenklingar för att underlätta och förkorta planprocessen och därmed göra byggandet snabbare och billigare. En del av förslaget är att införa en byggbefrielse för altaner. En proposition väntas våren 2019.

# Registrera en ordförande: I somras kom ytterligare ändringar i lagen om ekonomiska föreningar som nu måste registrera en styrelseordförande hos Bolagsverket. Detta ska antingen ske vid styrelseförändring eller senast den 31 december 2019. Om inte detta görs gäller inte ändringar i styrelsen.

# Stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden: För att öka konsumentskyddet på bostadsmarknaden tillsatte regeringen en utredning 2015. Utredningen stod klar våren 2017 och föreslår flera förändringar som ska göra det lättare för bostadsrättsägare att förstå föreningens ekonomi och göra den mer transparent. En lagändring har ännu inte trätt i kraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige