Image

Kungsleden vände minus till plus

Ekonomi/Finansiering Kungsleden levererar en stark rapport för årets tredje kvartal. Bland annat ökade man resultatet från minus 13 miljoner kronor för motsvarande period förra året till ett plusresultat om 214 miljoner kronor i år.
Publicerad den 25 Oktober 2013
Biljana Pehrsson. Bild: Eddie Ekberg
Biljana Pehrsson.

Nettoomsättningen ökade till 550 miljoner kronor (499) och bruttoresultatet steg till 353 miljoner kronor (322).

Förvaltningsresultatet förbättrades och uppgick till 179 miljoner kronor (128), motsvarande 1,31 kronor (0,94) per aktie.

Resultat före skatt uppgick till 231 miljoner kronor (–29) och periodens resultat till 214 miljoner kronor (–13), motsvarande 1,57 kronor (–0,10) per aktie. Ökningen av periodens resultat beror främst på att tredje kvartalet 2012 belastades av värdenedgång i räntederivat.

Kassaflödet från rörelsen uppgick till 154 miljoner kronor (–156), motsvarande 1,13 kronor (–1,14) per aktie.

- Det har nu gått knappt två månader sedan jag tillträdde som VD för Kungsleden den 1 september och påbörjade mitt operativa arbete att leda bolaget till en position som marknadens mest lönsamma och framgångsrika fastighetsbolag. Det tredje kvartalet kan beskrivas som intensivt där vi levererar ett starkt kvartalsresultat som visar att vi ligger väl i linje med tidigare kommunicerade mål. Efter kvartalets utgång har vi dessutom ingått köpeavtalet för GE:s fastighetsportfölj.
Som ny vd har jag ägnat tid åt att lära mig bolaget mer i detalj. Jag har träffat alla medarbetare och besökt alla regionkontor och ett stort antal fastigheter i varje region. Jag har mött tjugotalet investerare och aktieägare i Stockholm, Amsterdam och London, träffat tiotalet aktieanalytiker samt haft möten med ett flertal av våra viktiga banker och andra marknadsaktörer. Min inskolning har varit mycket lärorik och givande. Mina intryck är över förväntan. Jag märker att det finns ett pånyttfött intresse för Kungsleden som företag och som aktie och att förväntningarna på oss stiger. Sådant inspirerar!
- Efter rapportperiodens utgång ingick vi ett bindande avtal om förvärv av GE Capital Real Estates fastighetsportfölj i Sverige. Det känns fantastiskt att kunna teckna detta avtal särskilt som portföljen om 84 fastigheter passar så väl in i vår nya strategi. Genom detta förvärv kommer vi i ett slag upp i den portföljvolym som vi annars hade beräknat skulle ta ett till två år att bygga upp. Geografiskt är cirka 70 procent av den portfölj vi förvärvar belägen i Stockholm och Göteborg. Förvärvet innebär att andelen fastigheter i de tre storstadsregionerna ökar från 30 till 50 procent av Kungsledens totala portfölj, samtidigt som andelen kontor ökar från 39 till 50 procent. Detta är helt i enlighet med vår nya strategi som innebär en ökad koncentration av fastighetsbeståndet med fokusering på tillväxtregioner och kontor, industri/lager samt handel.
- Jag vill passa på att redan nu välkomna de medarbetare som vi övertar från GE till Kungsleden. Jag ser fram emot att tillsammans med dem och alla medarbetare på Kungsleden fortsätta vår gemensamma resa att genomföra den nya strategin, säger Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige