Image

Kungsleden: Stark nyuthyrning – hyrorna upp 8,8 procent

Bolag Kungsleden redovisar stora positiva värdeförändringar och en stark nyuthyrning. Utdelningen lämnas oförändrad.
Publicerad den 16 Februari 2017
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Kungsleden redovisar stora positiva värdeförändringar och en stark nyuthyrning. Utdelningen lämnas oförändrad.

2016-siffrorna:
• Nyuthyrningen uppgick till 216 Mkr (133) och nettouthyrningen till 99 Mkr (7). Hyresavtal till ett värde om 89 Mkr omförhandlades vilket resulterade i ökade hyresvärden om i snitt 8,8 procent.
• Hyresintäkterna ökade till 2 422 Mkr (2 238) och driftnettot steg till 1 602 Mkr (1 545).
• Förvaltningsresultatet ökade med 5 procent till 990 Mkr (942).
• Positiva värdeförändringar i fastighetsportföljen uppgick till 1 658 Mkr (970), till följd av sänkta direktavkastningskrav och förbättrade driftnetton.
• Periodens resultat steg till 1 869 Mkr (505), motsvarande 10,27 kr per aktie (2,78).
• Det egna kapitalet fortsatte att öka och utgjorde 59,55 kr per aktie att jämföra med 51,28 kr vid årets början. EPRA NAV uppgick samtidigt till 69,32 kr per aktie.
• Belåningsgraden sjönk ytterligare och uppgick till 56,4 procent. Vid årets början var belåningsgraden 61,9 procent.
• Styrelsen avser att föreslå en utdelning om 2,00 kr (2,00) per aktie på det högre antal utdelningsberättigade aktier som blir resultatet om den föreslagna nyemissionen godkänns av den extra bolagsstämman den 6 mars 2017.

Vd Biljana Pehrsson, vd, kommenterar:
- Kungsleden avslutade 2016 starkt. Den goda utvecklingen för uthyrningen fortsatte under det fjärde kvartalet och medförde att helårs¬utfallet för såväl nyuthyrning som nettouthyrning blev mycket tillfredsställande. En gynnsam hyresmarknad på våra prioriterade marknader och ett riktigt bra driv i organisationen är förklaringen.

- Tack vare de nytecknade hyresavtalen under 2016 och en full pipeline av förädlings- och utvecklingsprojekt fördubblar nu Kungsleden investeringstakten för de kommande åren. Successivt vill vi på detta sätt höja kvaliteten i vårt fastighetsbestånd och lyfta intjäningsförmågan.

- Den 2 februari 2017 föreslog Kungsledens styrelse en nyemission som gör att vi kan realisera det ambitiösa investeringsprogrammet och samtidigt stärka balansräkningen. Slutresultatet blir goda förutsättningar för fortsatt lönsam tillväxt med finansiell balans.

- Mycket har fallit på plats inom Kungsleden under 2016. Organisationen har förstärkts och funnit sin form och jag ser framåtanda och engagemang vart jag än vänder mig inom bolaget. Renodlingen av fastighetsportföljen har fortgått i god takt. Nästan 80 procent av beståndet finns nu i våra prioriterade marknader och andelen kontor har ökat. Fastigheter belägna i kluster uppnår överlag bättre resultat än övriga delar av fastighetsbeståndet. Vi har också gynnats av en god tillväxt i ekonomin och en stark fastighetsmarknad. Från dagens utgångspunkt förväntar jag mig att dessa gynnsamma förhållanden kommer att gälla även under 2017.

- Kungsledens fyra stora om- och tillbyggnadsprojekt är på väg in i intensiva byggskeden och ett av projekten kommer att färdigställas mot slutet av 2017. Vi har dessutom en stark pipeline av nya projekt inklusive nybyggnationer som vi arbetar för att säkerställa under året och realisera från 2018 och framåt. Allt som allt fördubblar vi takten för våra projekt och investeringar i befintlig portfölj – från att de senaste åren ha legat på 300 till 500 Mkr årligen till att bli upp till 1 000 Mkr i genomsnitt per år 2017–2019.

- Vi fortsätter nu i god takt mot vårt mål att år 2020 vara ett av Sveriges mest framgångsrika och lönsamma börsnoterade fastighetsbolag. Den nyligen aviserade nyemissionen kommer att ge oss resurser för fortsatt lönsam tillväxt med finansiell balans.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige