Image

Kungsleden sänker sin vinstprognos

Juridik Kungsleden har förlorat två skattemål i kammarrätten och årets skattekostnad väntas öka med 260 miljoner kronor som effekt av domarna. Kungsleden sänker nu sin vinstprognos från 600 till 550 miljoner kronor för helåret 2012.
Publicerad den 13 April 2012

Domarna rör affärer från 2004, och behandlar två bolag inom Kungsledenkoncernen som vid likvidation av handelsbolag har yrkat avdrag för likvidationsförlust.

Likvidationsförlusterna uppkom som ett led i interna omstruktureringar, och mot denna bakgrund delade kammarrätten förvaltningsrättens uppfattning att förlusterna inte var verkliga ur ett koncernperspektiv.

Kammarrättens domar medför en negativ likviditetseffekt om 80 miljoner kronor som kommer att påverka det utdelningsgrundande resultatet för det första kvartalet. Årets skattekostnad ökar med 260 miljoner kronor som en effekt av domarna och kommer också att belasta första kvartalet.

I beloppen ingår såväl ränta som eventuella skattetillägg. Kungsleden avser att överklaga domarna till Högsta förvaltningsdomstolen.

- Utgången i de båda domarna är oväntad och det är mycket förvånande att kammarrätten väljer att inte lämna någon egen motivering. Det är också ett problem att det tar så lång tid att få en dom, transaktionerna som ifrågasätts genomfördes redan under räkenskapsåret 2004. Olika kammarrätter har det senaste året avgjort ett flertal domar där Kungsleden inte varit part, men som berör samma rättsfråga och där utfallet gått åt olika håll. Vi avser därför att få frågan prövad av högsta instans, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige