Image

Kungsleden sänker prognos

RAPPORTER Kungsleden redovisat ett resultat före skatt på 277 miljoner kronor (1 551 miljoner kronor motsvarande period förra året). Den svaga transaktionsmarknaden gör att bolaget väljer att sänka sin prognos för helårsresultatet.
Publicerad den 22 Oktober 2008

Utdelningsgrundande resultat för delårsperioden uppgick till 535 miljoner kronor (1 049).

Nettoomsättningen ökade med 13 procent till 2 174 miljoner kronor (1 931).

Fastighetsbeståndet bestod den 30 september 2008 av 608 (575) fastigheter med ett bokfört värde om 28,513 miljarder kronor (25,737).

Verksamheten i Tyskland begränsas och integreras i division Publika fastigheter.

- Tredje kvartalet har dominerats av finanskrisen som utlöst kraftiga marknadsrörelser och skapat utbredd osäkerhet. Följden är att kreditmarknadens funktion är kraftigt nedsatt, med en mer avvaktande hållning och generellt lägre ekonomisk aktivitet. Samtidigt har vi fortsatt en stabil hyresmarknad och en mycket god underliggande intjäning i Kungsledens fastighetsportfölj, säger vd Thomas Erséus.

- Det fortsatt utmanande marknadsklimatet och svårigheterna att bedöma vilka affärer som kan genomföras under fjärde kvartalet, gör att vi valt att sänka vår prognos. Det utdelningsgrundande resultatet för helåret 2008 förväntas uppgå till 700 miljoner kronor, mot tidigare prognos om 900 miljoner kronor. Sänkningen beror på en svag transaktionsmarknad. Den nya prognosen bygger helt på förvaltningsresultatet under året inklusive hittills gjorda transaktioner.

- Kreditmarknadsoron har satt fokus på företagens finansiering. För vår del så har vi förlängt vår genomsnittliga räntebindningstid till 2,1 år. Efter kvartalets utgång har vi säkerställt räntan för fem miljarder kronor av vår korta räntebindning till en ränta om knappt fyra procent, att gälla för 2009. De lån på 1,9 miljarder kronor som förfaller och behöver konverteras under resten av 2008 och 2009, uppgår till mindre än tio procent av våra totala lån. Enligt vår bedömning finns det goda förutsättningar att kunna hantera förestående refinansieringar och skulle så inte vara fallet ryms dessa inom våra outnyttjade krediter på drygt två miljarder kronor.

- Det som påverkar fastighetsvärdena är bland annat hyresnivåer, kontraktslängd, fastighetskategori och motparter. Kungsleden kännetecknas av en fastighetsportfölj med långa hyresavtal, stabila motparter och låga hyresnivåer. Våra publika fastigheter i form av äldreboenden, skolor och vårdfastigheter, utgör 59 procent av portföljen, Tyskland inräknat. Även inom kommersiella fastigheter har vi idag en längre kontraktslängd med ett genomsnitt på fyra, fem år. Det skänker trygghet såväl som stöd för fastighetsvärdena. Med långa hyresavtal och stabila motparter är riskerna för uppsägningar begränsade. Värdenedgången för perioden är för Kungsleden 0,5 procent.

- Inom äldreboende ser vi i dagsläget större affärsmöjligheter i Sverige än vi gör i Tyskland. Vi väljer därför att begränsa och integrera den tyska verksamheten i division Publika fastigheter och på så sätt gå från fyra divisioner till tre. Vi sänker samtidigt våra kostnader genom att inte fullfölja vissa projekt och minska bemanningen i Tyskland. Efter periodens utgång har åtgärder även vidtagits för att minska personalstyrkan inom vår modulproduktion. Åtgärden påverkar inte resultatet i år, och endast marginellt under 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige