Image

Kungsleden reserverar 342 miljoner kronor till

Juridik Kammarrätten i Stockholm har meddelat dom i mål där Kungsleden är part. Domstolen fann att Kungsleden inte ska medges avdrag för nedskrivning av lagerandelar vid tillämpningen av övergångsbestämmelserna vid 2009 års taxering. Kammarrätten har utan egen motivering fastställt förvaltningsrättens dom mot bolaget. Domen gör att Kungsleden väljer att justera prognosen med 100 miljoner kronor och reserverar ytterligare 342 miljoner kronor.
Publicerad den 25 Juni 2012

Domen ökar risken för slutligt negativt utfall i processen, vilket gör att Kungsleden väljer att reservera ytterligare 342 miljoner kronor. Tillsammans med tidigare kommunicerade reserveringar för skatteprocesser uppgår bolagets totala reserveringar nu till 1 305 miljoner kronor. Av dessa reserverades 325 miljoner kronor år 2009, 260 miljoner kronor under första kvartalet 2012 och 720 miljoner kronor kommer att belasta det andra kvartalet. I beloppen ingår såväl ränta som eventuella skattetillägg. Om samtliga mål där Kungsleden är part skulle utfalla negativt skulle koncernens egna kapital minska med 768 miljoner kronor utöver reserverade belopp.

Upptaxeringen kan kvittas mot befintliga underskott vilket gör att likviditetseffekten blir lägre och beräknas uppgå till 100 miljoner kronor. I beloppet ingår såväl ränta som skattetillägg. Om samtliga mål där Kungsleden är part skulle utfalla negativt, beräknas den totala likviditetseffekten bli oförändrat 1 390 miljoner kronor, varav 340 miljoner kronor avser ärenden där reserveringar har gjorts (inklusive 100 miljoner kronor som avser detta ärende).

I och med den ökade risken för ytterligare skatt att betala sänks prognosen för utdelningsgrundande resultat för helåret 2012 från 400 miljoner kronor till 300 miljoner kronor.

Kungsledens uppfattning är fortfarande att bolaget till fullo har följt de lagar och den praxis som funnits vid varje deklarationstillfälle. Kungsledens uppfattning är att kammarrättens dom är svår att överblicka då den inte är motiverad, och avser därför att ansöka om prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen för att pröva principfrågan.

När i tiden effekterna uppkommer är beroende av när Kungsledens skatteärenden slutligen avgörs av domstolarna.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige