Image

Kungsleden genomför stor energibesparing i Kista

Energi/miljö Kungsleden största fastighet i Kista kommer från och med hösten 2014 värmas och kylas med förnyelsebar geoenergi genom en skräddarsydd bergvärmeanläggning. Projektet görs i samarbete med energibolaget Eco2 Energy. Bedömd energibesparing gör att fastigheten kvalificerar sig för Green Building-certifiering.
Publicerad den 16 Juni 2014
Torsnäs 1. Bild: Kungsleden
Torsnäs 1.

Det befintliga kylsystemet i kontorsfastigheten, Torsnäs 1 var i behov av en större uppgradering och investering varför Kungsleden valde att ta ett helhetsgrepp om fastighetens energiförsörjning både gällande värme och kyla. Genom att anläggningen hämtar både värme och kyla från berget under fastigheten minskar den tillförda energin med upp till 75 procent.

- För Kungsleden är det viktigt att hela tiden tänka nytt och att tänka grönt. Bergvärme-anläggning i samarbetet med Eco2 Energy passar oss bra då vi kan uppgradera och miljöoptimera samtidigt som vi sänker kostnaderna för värme och kyla. Faller projektet väl ut ser vi potential för att tillämpa liknande lösningar på ett flertal av våra fastigheter, säger Eskil Lindnér, Fastighetschef Kungsleden.

- Jag är glad att vi fått förtroendet att bli leverantör till Kungsleden. Detta är ytterligare ett viktigt steg i vår etablering i Kista. Återigen får vi möjlighet att visa att vårt erbjudande är ett bra verktyg för fastighetsägare att säkra långsiktigt låga kostnader för grön värme och kyla utan att behöva avsätta kapital, säger Jonas Häggqvist, vd Eco2 Energy.

Arbetet med anläggningen kommer att inledas under sommaren. Värme- och kyla produktionen startar under hösten 2014.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige