Image

Kungsleden: Förvaltningsresultat upp 66 procent

Bolag Kungsledens förvaltningsresultat steg med en krona per aktie under 2014. Utdelningen höjs med 25 öre till 1,50 kronor.
Publicerad den 17 Februari 2015
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Kungsledens förvaltningsresultat uppgick till 730 miljoner kronor (441), motsvarande 5,02 kronor per aktie (4,02) för helåret.

För Q4 är dock jämförelsesiffrorna svagare. Förvaltningsresultatet uppgick till 154 miljoner kronor (129), motsvarande 0,90 kronor per aktie (1,09).

Nettouthyrningen för helåret är 6 miljoner kronor (26) och för Q4 3 miljoner kronor (12).

Styrelsen föreslår en utdelning om 1,50 (1,25) kr per aktie.

Vd Biljana Pehrsson kommenterar det fjärde kvartalet:

- Den operativa verksamheten fortsatte att utvecklas positivt under fjärde kvartalet. Driftnettot uppgick till 338 miljoner kronor, en ökning med sju procent från samma period föregående år. I jämförbart bestånd har driftnettot ökat med 3,6 procent. Även förvaltningsresultatet ökade, med 19 procent från föregående år, och uppgick till 154 miljoner kronor. Räntekostnaderna fortsatte att utvecklas väl och snitträntan uppgick till 5 procent att jämföra med 5,8 procent vid årets början. Under kvartalet tecknades nya hyresavtal om totalt cirka 50 000 kvadratmeter. Den ekonomiska uthyrningsgraden uppgick till 89 procent. Resultatet före skatt steg med 204 procent, till 642 miljoner kronor.

- Under 2015 bedömer jag att vi på åtminstone tre sätt kommer att fortsätta märka av den goda utvecklingen i Kungsleden. För det första gäller det potentialen att öka driftnettot genom att fortsätta ligga nära våra kunder och aktivt arbeta med fastigheternas utveckling och profilering. För det andra vill vi växa genom fastighetsförvärv i linje med vår strategi. För det tredje kommer vi att se fortsatta förbättringar i Kungsledens finansieringskostnader. Under 2015 förväntar vi oss också att kunna sätta punkt för Kungsledens skatteprocesser. Oavsett utfall ser vi fördelar i att den uppmärksamhet skattefrågorna har fått istället kan riktas fullt ut mot vår affärsverksamhet. Tack vare det goda resultatet föreslår styrelsen för 2014 en utdelning om 1,50 (1,25) kronor per aktie. Med ett gott årsresultat i ryggen känner vi oss trygga med Kungsledens nya strategi. Vi ser med tillförsikt på 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige