Image

Kungsbrohuset sålt för 2,1 miljarder

Transaktioner Folksam köper kontorsfastigheten Kungsbrohuset av Jernhusen. Den totala investeringen uppgår till cirka 2,1 miljarder kronor och fördelas mellan KPA Pension och Folksam Liv.
Publicerad den 27 April 2012
Kungsbrohuset. Foto: Åke Gunnarsson. Bild: Åke Gunnarsson
Kungsbrohuset. Foto: Åke Gunnarsson. Kerstin Gillsbro. Bild: Jernhusen. Bild: Jernhusen
Kerstin Gillsbro. Bild: Jernhusen.

Kungsbrohuset färdigställdes 2010. Byggnaden kan tack vare innovativa tekniska lösningar möta de absolut högsta kraven gällande flexibilitet, komfort och energianvändande. Dess låga energiförbrukning medger tre miljömärkningar och har blivit internationellt uppmärksammat som en av världens mest miljösmarta byggnader.
Kungsbrohuset omfattar drygt 26 000 kvadratmeter och är en av profilbyggnaderna i det så kallade Västra City kring Stockholms Centralstation. Läget medför låg vakansrisk och byggnaden är i dagsläget fullt uthyrd.
– Vi är engagerade i det som kunderna bryr sig om och därför bygger vi långsiktiga värden genom att investera i en av Sveriges mest moderna byggnader både avseende miljöprofil och tekniska lösningar, säger Catrina Ingelstam, CFO på Folksam.

– Vi ser mycket positivt på utvecklingen av Västra City och Kungsbrohuset är en exceptionellt effektiv byggnad med bra läge och tydlig miljöprofil vilket borgar för en långsiktigt god investering för KPA Pensions och Folksam Livs sparare.

- Vi är mycket nöjda med att värdet på fastigheten starkt har påverkats av fastighetens fantastiska miljöprofil och det centrala läget. Affären ger oss möjligheter att återinvestera i transportbranschen genom utveckling av stationer, underhållsdepåer och kombiterminaler, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Kungsbrohuset är nu färdigutvecklat och fullt uthyrt.
- För Jernhusen har det varit viktigt att hitta en långsiktig ägare till Kungsbrohuset som också ser positivt på att överdäcka bangården vid Centralstationsområdet. Vår ambition är att skapa en helt ny station som kan möta framtidens resande, men också en blandad stadsmiljö som lever dygnet runt, säger Kerstin Gillsbro.

Leimdörfer var säljarens rådgivare i affären.
Advokatfirman Cederquist biträdde Folksam vid köpet. Cederquists transaktionsteam leddes av advokaterna Erika Åslund och Louise Bjärgård.

Fakta om Kungsbrohuset:

Det 13 våningar höga Kungsbrohuset innehåller 26 400 kvadratmeter uthyrningsbar lokalarea och erbjuder även en takterrass med milsvid utsikt över Stockholm. Huset är fullt uthyrt och Schibstedkoncernen, som samlat flera av sina redaktioner i Kungsbrohuset, är största hyresgäst.
Kungsbrohuset är en miljösmart byggnad med en energianvändning på bara 50 kWh per kvadratmeter och år. Det är mindre än hälften av vad ett genomsnittligt nybyggt kontorshus använder.
Huset har uppnått nivå Guld i klassningen Miljöbyggnad som ställer hårda krav på såväl energianvändningen som material och inomhusklimat. Huset är även klassat enligt Green Building och P-märkning.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige