Image

Kreativt förslag om Stadsbiblioteket

ARKITEKTUR Alpha Architects lanserar nu \″Alphabet\″ ett förslag som kan ge nya perspektiv i diskussionen om tillbyggnad för Stockholms stadsbibliotek. Alpha Architects svärdshugg mot denna Stockholmsarkitekturens gordiska knut handlar om att överge tanken på att bygga västerut, upp mot Odenplan, för att istället välja området söder om stadsbiblioteket. På detta sätt kan en rivning av lamellhusen mellan biblioteket och Läkarhuset undvikas och byggnationen kan genomföras med minskade konsekvenser för såväl ekonomi som kulturhistoria.
Publicerad den 10 Juni 2009

I maj 2006 beslöt Stockholms kommunfullmäktige att genomföra en öppen internationell arkitekttävling om en tillbyggnad av stadsbiblioteket i Stockholm och i november 2007 offentliggjordes en vinnare. Idag, drygt ett och ett halvt år senare ligger projektet nere eftersom den nuvarande lösningen tros ge alltför stor ekonomisk och kulturhistorisk påverkan.

Nu lanserar Alpha Architects sitt förslag \″Alphabet\″ som ska ge nya perspektiv i diskussionen. Tanken Alpha Architects har är att helt lämna idén med att placera tillbyggnaden väster om stadsbiblioteket och istället välja området söder om byggnaden. Här ser Alpha Architects att det går att placera en byggnad bakom den befintliga dammen, en bit in i Observatorielundens kulle. Tanken är också att skapa en tillbyggnad som skiljer sig från Asplunds stadsbibliotek. Där stadsbiblioteket har små fönster och stora murar ska tillbyggnaden till stora delar, tvärtom byggas i glas. Målet är bland annat att nå de unga läsarna, och livet inne i biblioteket och utanför på torget ska kunna smälta samman tack vara "Alphabets" lätta organiska form.

– Vår idé för Stadsbibliotekets tillbyggnad kan vara någonting att pröva i den låsta situation vi nu befinner oss i. Visst kan vår placering innebära vissa tekniska svårigheter när vi ska ta oss in i rullstensåsen men vi tror att vi undviker den stora ekonomiska och kulturhistoriska förlust som uppstår vid en byggnation väster om biblioteket. Dessutom har vi möjlighet att skapa ett bibliotek som med ett torg framför sig blir en naturlig mötesplats för alla Stockholmare. Med sin tillbakadragna placering och lätta, transparanta form tävlar inte heller byggnaden med Asplunds geniala byggnad, säger Robert Lavelid, arkitekt och vd för Alpha Architects.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige