Image

Kraftigt ökad pessimism bland kontorshyresgäster

RAPPORTER Allt fler kontorshyresgäster är pessimistiska om sitt lokalbehov det närmaste året. Men de flesta tror att konjunkturen vänder upp redan nästa år.
Publicerad den 11 Juni 2009

Vårens upplaga av Skanskas Kontorsindex visar på en klart ökad pessimism bland landets kontorshyresgäster. Andelen företag som tror sig behöva större kontorslokaler om ett år sjunker rejält, samtidigt som andelen företag som anser att den egna branschen utvecklas negativt är på den högsta nivån sedan undersökningen startade år 2000.

Den 16:e upplagan av Skanskas Kontorsindex presenterades i går i samband med Skanskas kapitalmarknadsdag. På flera områden pekar resultatet på en utbredd pessimism bland landets kontorshyresgäster. Redan förra året anades att flera år av optimism och expansionsplaner vad gäller kontorsytor var på väg att brytas. Nu är det tydligt att den sämre konjunkturen slagit igenom också hos företag som hyr kontorslokaler.

Andelen företag som bedömer att den egna branschen utvecklas positivt sjunker kraftigt i årets undersökning, från 75 procent våren 2008 till 34 procent i år. Samtidigt ökar andelen som anser att den egna branschen utvecklas negativt från 6 procent förra året till 31 procent i år. Den negativa andelen är den högsta sedan Skanskas Kontorsindex startade år 2000.

Även när det gäller antalet anställda som företagen räknar med att ha i sina kontorslokaler om ett år märks den försämrade konjunkturen. I årets undersökning är det 29 procent av företagen som tror att de kommer att ha fler anställda i lokalerna (45 procent), medan andelen som tror på färre anställda om ett år har ökat från 8 till 15 procent.

Den tuffare konjunkturbilden ger också utslag i behovet av nya kontorslokaler. Andelen företag som tror sig behöva större kontorsytor om ett år har nästan halverats, från 23 procent förra året till tolv procent i år. Dock är det inte så många företag som planerar för mindre kontorsytor — denna andel har endast ökat från 9 till 10 procent.

Allt är dock inte nattsvart — företagen i undersökningen tror på en relativt snar vändning uppåt av konjunkturen. Hela 52 procent av de tillfrågade tror att den allmänna konjunkturen vänder uppåt om ett år, det vill säga under 2010. 14 procent tror att vändningen kommer redan i år medan 28 procent tror att det dröjer två år eller mer.

I vårens undersökning har Skanska också för första gången frågat om kontorshyresgästerna kan tänka sig att betala mer i hyra för att hyra lokaler med mindre miljöbelastning (det vill säga mindre energiåtgång, mindre koldioxidutsläpp och så vidare). Svaren visar att totalt 59 procent av företagen är redo att betala mer i hyra för lokaler med mindre miljöbelastning. 39 procent säger sig vara beredda att betala 1-5 procent mer i hyra, 13 procent är redo att betala 6-10 procent mer i hyra och sju procent kan tänka sig att betala ännu mer. 33 procent av de tillfrågade säger sig inte vilja betala mer alls.

- Det här visar på ett stort intresse bland hyresgäster att miljöanpassa sina lokaler, även om detta skulle innebära en viss ökning av hyran. Vi märker tydligt den här trenden när vi gör uthyrningar, att miljöpåverkan har fått en mycket större betydelse i förhandlingarna. Ofta är de anställda aktivt delaktiga i att ställa krav på förbättrad miljö när företaget ska byta lokaler, säger Anders Kupsu, vd för Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största försäljningarna i offentlig sektor

Lista Under nuvarande mandatperiod har offentlig sektor sålt fastigheter för cirka 48 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av den totala transaktionsvolymen. Här presenterar Fastighetssverige en lista på de 15 största affärerna som gjorts under 2021 och hittills under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige