Image

Kraftigt minskad vinst för Kungsleden

RAPPORTER Kungsleden redovisar en kraftigt minskad vinst för det första halvåret. Resultatet före skatt uppgick till 286 miljoner kronor, jämfört med 1,229 miljarder kronor för motsvarande period förra året.
Publicerad den 20 Augusti 2008

Det utdelningsgrundade resultatet för delårsperioden uppgick till 322 miljoner kronor (440).

Kungsleden siktar fortfarande på ett helårsresultat på 900 miljoner kronor, motsvarande 6,60 kronor per aktie.

- Även om förutsättningarna är mer utmanande kvarstår vår prognos om ett utdelningsgrundande resultat om 900 miljoner kronor för 2008, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

- Andra kvartalet och sommaren har präglats av en generellt mer dämpad framtidstro och signaler om en konjunkturavmattning. Även om kreditmarknaden är kärvare har det inte saknats ljuspunkter på fastighetsmarknaden. Till de större affärerna hörde Vasakronan och norska Steen & Ström som båda förvärvades av långsiktiga investerare. Kring halvårsskiftet avyttrade Kungsleden kontors- och lagerfastigheter för totalt över 800 Mkr till prisnivåer överstigande såväl anskaffnings- som bokförda värden.

- Den underliggande hyresmarknaden har varit fortsatt god. Vårt driftsnetto har ökat med 17 procent jämfört med samma period förra året och vakansgraden har sjunkit något. Med en andel publika fastigheter om 58 procent, står Kungsleden starkt oavsett konjunkturutveckling. Vår strategi är att fortsätta satsa på fastigheter med långa hyresavtal och starka motparter som ger oss stabila kassaflöden. Även vår modulverksamhet har haft en fortsatt god utveckling.

- Räntekostnaden var högre första halvåret i år jämfört med motsvarande period i fjol.
Förutom högre marknadsräntor beror det på att vi har nettoköpt fastigheter för drygt 2,6 miljarder kronor, samt en effektivisering av kapitalstrukturen via inlösen på cirka 1,5 miljarder kronor i slutet av 2007. Trots något stigande marknadsräntor under perioden har vår snittränta i stort sett varit oförändrad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige