Image

Kraftigt minskad orderingång för Skanska

BOLAG Skanskas orderingång i byggverksamheten minskade med 33 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period förra året. - Om orderingången fortsätter att minska kan vi inte utesluta att det blir nödvändigt med ytterligare kostnadsneddragningar, säger vd Johan Karlström.
Publicerad den 7 April 2009

Orderingången uppgick preliminärt till 22,9 miljarder kronor, att jämföra med 34,3 förra året.

Bostadsförsäljningen minskade under det första kvartalet i år med 47 procent jämfört med förra året. I Tjeckien och Finland gick försäljningen ned kraftigt, medan det noterades en viss återhämtning i Sverige och Norge. Jämfört med fjärde kvartalet förra året innebar det första kvartalet i år en markant ökning.

- Vi har en förhållandevis god orderstock i byggverksamheten. Detta beror bland annat på att vi har stora och fleråriga projekt i orderboken, vilket till viss del uppväger den fördröjning vi sett av nya projekt inom den amerikanska anläggningsverksamheten. Vi ser nu också att det inom detta område kommer ut fler projekt för anbud senare i år, säger Skanskas vd Johan Karlström.

- Den stora utmaningen för byggverksamheten är att vinna nya uppdrag för 2010 då den svagare konjunkturen sannolikt kommer att påverka oss mer. Om orderingången fortsätter att minska kan vi inte utesluta att det blir nödvändigt med ytterligare kostnadsneddragningar, säger Johan Karlström.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige