KPA Pension och Folksam köper obligation från Stockholms stad för två miljarder kronor

Publicerad den 4 Oktober 2018

Skicka till e-post

Stockholm KPA Pension och Folksam investerar två miljarder kronor i en obligation för att bidra till byggandet av ett hållbart Stockholm. Genom förvärvet vill Folksamgruppen uppmärksamma betydelsen av att planera och bygga städer och samhällen som är inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Samtidigt bidrar affären till målsättningen att ge kunderna en god riskjusterad avkastning.

Stockholm är en av Europas snabbast växande storstäder. År 2040 förväntas staden ha 1,3 miljoner invånare och den har ambitionen att samtidigt vara en fossilbränslefri stad. Utan att äventyra förutsättningarna för framtida generationer ska Stockholm växa med människan som utgångspunkt och med respekt för naturens gränser. För Folksamgruppen är köpet av obligationen ett led i strategin att investera för en hållbar utveckling.

– Jag är mycket glad över att vi på det här sättet kan bidra till Stockholms stads mål att bygga en hållbar stad inför framtiden. Det ligger väl i linje med vår vision att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld, samtidigt som det bidrar till målet att skapa en konkurrenskraftig avkastning för dem. Vi vill uppmärksamma FN:s utvecklingsmål nummer 11 som handlar om hållbara städer och samhällen. Affären är samtidigt ett exempel på hur vi som pensions- och försäkringsaktör kan bidra i kommunernas omställning till hållbara städer, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef i Folksamgruppen.

Stockholms befolkningstillväxt ställer krav på investeringar för att möta det ökade behovet av bostäder, infrastruktur och nödvändiga samhällsfunktioner inom ramen för en hållbart växande stad.

• Staden gör stora investeringar för att möjliggöra byggnation av nya energieffektiva bostäder i ett flertal nya stadsutvecklingsområden.
• Stockholm investerar både för att skapa nya och förbättra utnyttjandet av existerande park- och grönytor. De har många viktiga funktioner i en hållbar stad som rekreationsområden, de sänker temperaturen vid varmt väder och minskar risken för översvämningar.
• Den förväntade ökningen av antalet barn och ungdomar ökar behovet av investeringar i skolor och förskolor. Att möta den unga befolkningens behov av utbildning är centralt för ett hållbart Stockholm.
• Staden investerar för att öka framkomligheten genom miljöanpassade transportalternativ. Goda förutsättningar för fotgängare och cyklister är en viktig del i att minska de fossila utsläppen och säkra ett hållbart transportsystem. Staden investerar även i laddstationer för att möta den ökande användningen av eldrivna fordon i Stockholm.
• Ett nytt avloppsreningsverk kommer att fördubbla kapaciteten i stadens avloppsrening och täcka stadens behov fram till 2040. Med modern reningsteknik kan utsläpp av kväve och fosfor minskas med 40 respektive 33 procent, samtidigt som en större mängd föroreningar och mikroplaster kan filtreras bort.

Investeringen fördelar sig enligt följande: KPA Pension 1000 miljoner kronor, Folksam Liv 900 miljoner kronor, Folksam Sak 100 miljoner kronor.


- Eddie Ekberg
eddie@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Partnertext

Vill du utveckla framtidens Göteborg?

Presenteras av MIKE KOMMERSIELLA FASTIGHETER

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför lämnar Bengt Kjell Nyfosa

Karriär Johan Ericsson föreslås ta över styrelseklubban i Nyfosa från Bengt Kjell, sedan den nuvarande ordföranden avböjt omval i samband med vårens stämma. För Fastighetssverige berättar Bengt Kjell mer om orsakerna bakom det tuffa beslutet att lämna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Skanska har utarbetat ett dialogverktyg för att underlätta och snabba på processerna. Bland annat används det i Tolered. Christina Ingelsten berättar mer på Stora Bostadsdagen Göteborg.

Stora Bostadsdagen GBG: Snabbare processer med bättre dialog+ Plus
I vår lämnar Nils Pers Stena Fastigheter efter drygt tio år på Stena Fastigehter.

Det får Nils Pers att gå vidare+ Plus
Stefan Wallander är ny sverige-chef på NREP.

Han ska bredda NREP:s portfölj: "Tar gärna större marknadsandelar"Veidekke köper bostadsbygrätter i Lund av Öresundsporten.

Veidekke köper byggrätter av Öresundsporten i LundJohan Ericsson föreslås som ny ordförande i Nyfosa efter att Bengt Kjell avböjt omval.

Johan Ericsson ny ordförande i NyfosaAndreas Planthaber

WSP rekryterar ny regionchef i västSerneke har vunnit markanvisningen för Fibulan 1 i Helsingborg tillsammans med Kjellgren Kaminsky Arkitekter.

Serneke vinner markanvisning om 140 lägenheter i HelsingborgJonas Eriksson, Robin Rodenholm, Niklas Wikegård och Jonas Strömvall.

Idrottsstjärnor öppnar gym i Sigtuna stadsängarFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Drammen.

JM fortsätter göra affärer i NorgePers och Johansson lämnar Stena FastigheterOscar Properties hyr ut till Boost Private Health Club i Nacka Strand.

Oscar hyr ut till Boost Health Club+ Plus
Magnus Kenning letar potentiella förvärv i Stockholmstrakten.

Aberdeen redo att öppna plånboken+ Plus

Så ska WSP bli störst i Europa+ Plus

Expansiv kedja kryddar sin närvaro i Göteborg+ Plus
Anneli Jansson föreslås bli ny styrelseledamot i Hemfosa.

Det lockar Anneli Jansson till Hemfosa+ Plus

De har ökat sina hyresintäkter mestStockholm.

Amerikansk jätte kliver in i Sverige med storköpSpotify hyr 11 000 kvadratmeter i Jarlahuset.

Spotify förlänger 11 000 kvadratmeter på Birger JarlsgatanMalin Andersson och Jennifer Karlberg går till JLL.

JLL rekryterar två på retailsidanSvensk-franska arkitekten Anna Chavepayre och beställarna Birgitta och Staffan Burling mottog Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris på tisdagen.

Gotländsk ateljébostad tog hem Kasper Salin-priset
Se fler nyheter