Image
Castellums vd Henrik Saxborn.
Castellums vd Henrik Saxborn. Bild: Castellum.

Köper Kielo för 6,5 miljarder

Transaktioner Castellum köper fastighetsbolaget Kielo av Brunswick Real Estate och Blackstone med med 22 högkvalitativa kontorsfastigheter i Finlands mest attraktiva tillväxtcentra och snabbast växande universitetsorter.
Publicerad den 5 Juli 2021

– Förvärvet är ett fantastiskt tillskott till befintliga nordiska plattform och befäster ytterligare vår position på en av Europas starkaste marknader, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

Kielo lanserades i oktober 2017 tillsammans med Blackstone Tactical Opportunities med syftet att bygga ett modernt fastighetsbolag med fokus på hållbara och högkvalitativa kontor i Finland.

Portföljen består av 22 fastigheter (237 000 kvadratmeter), varav 70 procent har en hållbarhetscertifiering, merparten byggda efter år 2000, med moderna flexibla kontorslokaler och ett brett utbud av tjänster och faciliteter som konferenslokaler och coworkingytor.

Portföljen har en stabil, attraktiv och diversifierad hyresgästsammansättning. Av idag totalt 314 enskilda hyresgäster svarar offentlig sektor, blue-chip och/eller stora företag för 63 procent av bruttohyresintäkterna. Största hyresgäster är offentliga institutioner och välkända blue-chip-företag som AFRY, Nokia och Siemens.

Största regionen är Helsinki Metropolitan Area (HMA) som bidrar med mer än 40 % av hyresintäkterna, medan återstående fördelas mellan universitetsstäderna Tammerfors, Åbo, Jyväskylä och Lahti.

Totalt bedöms utvecklingsprojekt och energibesparingar ha bidragit till en värdeökning om cirka 1,5 miljarder kronor.
Patrik Andersson, vd på Brunswick:
– Kielo har varit en fantastisk resa för Brunswick tillsammans med Blackstone. Jag är mycket stolt över de fantastiska energibesparingsprojekt som vi har genomfört och den höga kvalitet som portföljen nu håller.

CBRE, Avance Attorneys och PwC har varit säljarnas rådgivare i samband med transaktionen.

Affären i sammandrag:
Castellum förvärvar Kielo från Blackstone Tactical Opportunities och Brunswick Real Estate
Förvärvspris: 6,5 mdkr
Tillträdesdag: 7 juli 2021
Hyresvärde: cirka 0,6 mdkr/år
Genomsnittlig kontraktslängd: 3,0 år
Större hyresgäster: AFRY, Nokia och Siemens
Uthyrningsbar area: 237 000 kvm
Ekonomisk uthyrningsgrad: 86 %

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige