Image

Kontor blir bostäder i centrala Uppsala

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun planerar för stora förändringar i kvarteret Hugin där Livsmedelsverket, Skattemyndigheten och tills nyligen även Länsstyrelsen har haft sina lokaler. Nu planeras för ett mer varierat stadsliv i området med 400 nya bostäder, nya lokaler för handel, kontor och förskola samt ett nytt parkstråk hela vägen från järnvägen till Fyrisån.
Publicerad den 27 November 2017
Erik Pelling. Bild: Uppsala kommun
Erik Pelling.

Bebyggelsen i kvarteret Hugin har sedan 1970-talet använts för kontorsverksamhet och byggnaderna har varit anpassade för stora hyresgäster som Livsmedelsverket, Skattemyndigheten och Länsstyrelsen.

Det nya planprogrammet som Uppsala kommun har tagit fram innebär att man tar ett helhetsgrepp på området, ersätter de befintliga byggnaderna och ger kvarteret en helt ny struktur. Kvarteret går från att vara ett renodlat kontorsområde, till att få mer liv och rörelse i och med att 400 nya lägenheter ska byggas. En förändring som välkomnas av många av de som yttrat sig under samrådstiden.

– Nu får vi goda förutsättningar att bygga ut innerstan söderut och koppla ihop stadskärnan med Kungsängen. Det rimmar väl med målet att få en större, levande innerstad och knyta samman stadens olika delar, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Kvarteret Hugin ligger centralt och närheten till Resecentrums södra uppgång ger möjligheter för att pendla både till och från andra delar av Mälarregionen.

– Det går bra för Uppsalas företag och vi behöver bygga fler kontor och andra lokaler för att möta efterfrågan och nå vårt mål om 2 000 nya arbetstillfällen per år. Hugin ligger i ett attraktivt område, centralt i staden. Här kommer många att vilja bo och arbeta, säger Erik Pelling.

Under samrådstiden våren 2016 kom 25 yttranden in till kommunen. De flesta ser positivt på den föreslagna parken och förändringen av gatustrukturen, som stärker innerstadens koppling till Kungsängen.

Om planprocessen går som planerat kan den första detaljplanen för kvarteret Hugin antas 2019 och först därefter blir det aktuellt att börja genomföra förändringen av kvarteret.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige