Image
Bild: HFAB

Kommunikationsoperatör vill ogiltigförklara avtal med kommunalt fastighetsbolag

Bolag I januari tecknade HFAB, Halmstads Fastighets AB, två avtal med det kommunala stadsnätsbolaget HSAB. Nu vill Tele2:s kommunikationsoperatör Itux att förvaltningsrätten ogiltigförklarar avtalen. HFAB bestrider det hela och hänvisar till att avtalen har tecknats enligt gällande lagstiftning.
Publicerad den 22 Juli 2021

Tele2:s kommunikationsoperatör Itux anser inte att HFAB följde lagen om offentlig upphandling (LOU) när det kommunala bostadsbolaget tecknade två avtal med Halmstads stadsnät AB i januari. Ett av avtalen omfattar uppdraget som så kallad kommunikationsoperatör för HFAB, medan det andra är ett serviceavtal. Avtalen mellan de båda dotterbolagen tecknades på uppdrag av moderbolaget Halmstads rådhus AB.

I en ansökan till Förvaltningsrätten i Göteborg har Itux nu begärt en överprövning och yrkat på att domstolen ska ogiltigförklara avtalen. HFAB har i sin tur bestridit ansökan och i stället yrkat på att förvaltningsrätten borde avslå densamma.

– Vi har följt de regelverk som finns enligt lagen om offentlig upphandling. Nu får vi avvakta rättsprocessen, säger Ulrika Hjorth, vd på HFAB.

I och med pågående semestertider har HFAB ansökt om anstånd för att komma in med mer information till förvaltningsrätten.

– Det finns inget rättsligt avgörande nationellt när det gäller intern upphandling kombinerat med slutanvändare, som i det här fallet blir HFAB:s hyresgäster. Vid avtalets tecknande gjordes bedömningen att HFAB gjorde rätt enligt en EU-dom, den så kallade Carbotermodomen, säger Mats Wallmark, kommunjurist och juridiskt ombud för HFAB.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige