Image

Kommunal fastighetsaffär överklagas

JURIDIK En privatperson har överklagat Årjängs kommuns köp av tingshuset till länsrätten. Han menar att kommunen har köpt tingshuset för dyrt. Och en annan fastighet för billigt.
Publicerad den 15 Maj 2008

Den 31 mars i år beslutade kommunfullmäktige att köpa tingshuset för 4,9 miljoner kronor. Samtidigt överlät man det gamla mejeriet för 650 000 kronor som dellikvid till tingshusets säljare. Han köpte huset 2007 för 2 252 000 kronor medan kommunen köpte mejeriet 1993 för 1 100 000 kronor, skriver Nya Wermlands Tidning.

- Tingshusets värde har således mer än dubblerats på ett år samtidigt som mejeriets värde har halverats på 15 år, säger Per Gillberg till NWT.

Nu har han överklagat affären till länsrätten och yrkar på att beslutet hävs eftersom försäljningen av mejeriet har gjorts helt utan marknadsvärdering.
Enligt överklagandet strider detta mot EG-rätten då kommunen ger ett otillåtet stöd till enskild näringsidkare.

I skrivelsen står också att beslutet strider mot både kommunallagen och EG-fördraget. Man yrkar dessutom på inhibition av ärendet, skriver NWT.

Per Gillberg anser att kommunen har köpt tingshuset för dyrt och sålt mejeriet för billigt. Han är särskilt kritisk mot att det gamla mejeriet aldrig annonserades ut på den öppna marknaden med exempelvis ett anbudsförfarande för att säkerställa verkligt marknadsvärde.

- En sån här gång måste man sätta ut fastigheten för ett offentligt anbud, säger han till NWT.

Han tycker också att det är anmärkningsvärt och direkt konkurrenshämmande att man genom köpet av tingshuset samtidigt eliminerar den enda starka konkurrenten till hotellet i Årjäng där kommunen själv har ägarintressen.
- Ingen privatperson skulle komma på tanken att sälja eller köpa sin egen fastighet utan marknadsvärdering, säger han till NWT.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige