Image

Klövern vill sälja sin största fastighet

Bolag Klöverns resultat efter skatt landade på över två miljarder kronor för helåret 2015, efter värdeförändringar på 1,25 miljarder. Rutger Arnhult ser större möjligheter i projekt än i förvärv och bolaget vill sälja sin enskilt största fastighet.
Publicerad den 11 Februari 2016
Rutger Arnhult Bild: Klövern
Rutger Arnhult

Helårssiffrorna:

Resultatet efter skatt ökade med 73 procent till 2 008 miljoner kronor (1 164), motsvarande 1,83 kronor (1,02) per stamaktie.

Intäkterna: 2 718 miljoner kronor (2 521).

Driftöverskott: 1 766 miljoner kronor (1 643).

Förvaltningsresultat: 1 043 miljoner kronor (789).

Värdeförändringar: 1 252 miljoner kronor (1 207).

Värdet på fastighetsportföljen: 35 032 miljoner kronor.

Utdelning: 0,35 kronor (0,30).

Klövern undersöker möjligheten att avyttra fastigheterna Isafjord 4 och Isafjord 5 i Kista. Isafjord 4 är Klöverns till värdet enskilt största fastighet och utgörs av drygt 70 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, mestadels kontorsytor.


Rutger Arnhult skriver i vd-ordet:

- Klöverns vinstutveckling var god även under 2015 års sista kvartal med ett förvaltningsresultat som ökade 32 procent. Även om det finns en del utmaningar framöver för svensk ekonomi är marknadsförutsättningarna för fastighetsbolag gynnsamma. Konjunkturutvecklingen är solid och räntorna är historiskt sett mycket låga.

- Hand i hand med det visar transaktionsmarknaden fortsatt styrka vilket avspeglar sig i stigande fastighetsvärden som i sin tur innebär att det gäller att vara selektiv vid förvärv. I ett val mellan förvärv och projekt ser vi ofta större potential för långsiktigt värdeskapande i projektverksamheten på många av de orter där Klövern har en ledande position.

- Inflyttningen av nya hyresgäster var stark under årets sista kvartal, bland annat flyttade IP-Only in i helt nya lokaler i Uppsala. Målet för helåret på en nettoinflyttning om minst 1 procent av hyresvärdet uppnåddes med god marginal. I första hand som en konsekvens av inflödet av nya hyresgäster
uppnåddes även målsättningen om en ekonomisk uthyrningsgrad på 91 procent.

- Avyttringen av aktieinnehavet i fastighetsbolaget Tribona stärkte kassaflödet med 604 mkr och gav en positiv påverkan på resultat före skatt med 147 mkr. Vi är nöjda med värdeutvecklingen av innehavet i Tribona som inklusive utdelning genererat en totalavkastning runt 20 procent och ser avyttringen som strategiskt naturlig för ett Klövern som idag i ännu högre grad fokuserar på kontorsfastigheter.

- Stabilitet på intäktssidan ger i sin tur förutsättningar att utveckla verksamheten även genom projekt. Bland de största pågående projekten finns Tele 2:s nya huvudkontor i Kista, Elite Hotels nya landmärke till hotell vid centralstationen i Uppsala och färdigställandet av Transportstyrelsens nya lokaler i Örebro. I en strukturerad process arbetar vi intensivt vidare med att titta på hur förändrade detaljplaner kan skapa möjligheter för både nya kontor och bostäder, ibland genom förtätning för att skapa ännu attraktivare stadsmiljöer. Ett bra exempel på ett nytt sådant projekt, där byggnationen snart drar igång, är uppförandet av en spännande modernistisk byggnad på cirka 8 000 kvadratmeter vid centralstationen i Västerås. Fastigheten, förkortad S7, kommer till cirka halva ytan att utgöras av hotell för vilket Nordic Choice Hotels har tecknat ett 15-årigt hyresavtal.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige