Klövern: Förvaltningsresultat upp nio procent

Publicerad den 19 Oktober 2018

Skicka till e-post

Bolag Klövern redovisar ett stabilt tredje kvartal. Både intäkterna och förvaltningsresultatet stiger med nio procent.

Rutger Arnhult. Bild: Klövern
Rutger Arnhult.

Intäkterna ökade till 813 mkr (743) under årets tredje kvartal. Intäktsökningen förklaras främst av förvärv och nettoinflyttning, men även av stigande hyresnivåer. För jämförbart bestånd uppgick intäkterna till 664 mkr (637).

Fastighetskostnaderna uppgick till 233 mkr (222). För jämförbart bestånd uppgick fastighetskostnaderna till 202 mkr (200). Centrala administrationskostnader uppgick till
28 mkr (28).

Driftöverskottet ökade till 580 mkr (521). För jämförbart bestånd uppgick driftöverskottet till 462 mkr (437). Överskottsgraden uppgick till 71 procent (70). Förvaltningsresultatet, d v s resultat exklusive värdeförändringar, resultat, bostadsutveckling och skatt, uppgick till 367 mkr (336).

Driftöverskottet och förvaltningsresultatet påverkades positivt av förvärv, nettoinflyttning och stigande hyresnivåer.

Resultatet före skatt uppgick till 644 mkr (692) och påverkades av värdeförändringar om 271 mkr (346) på fastigheter och 44 mkr (16) avseende derivat.

Vd Rutger Arnhult:
– Klövern levererar återigen ett starkt resultat. Samtliga geografiska marknader visar styrka. Den omfattande renodlingen av det svenska beståndet är nu genomförd vilket öppnar upp för nya affärer. Samtidigt har en internationell expansion inletts genom förvärv i Köpenhamn och New York.
– Sammantaget har såväl årets första nio månader som det tredje kvartalet varit bra. Affärstempot har varit högt. Vi har fullföljt vår svenska renodling och etablerat oss på två nya intressanta utlandsmarknader. Därutöver har vi under inledningen av oktober lagt ett väl förankrat bud på fastighetsbolaget Agora vilket förstärker Klöverns position på ett antal orter med fastigheter för vilka vi ser spännande utvecklingsmöjligheter genom våra lokalt baserade förvaltnings- och projektorganisationer.

– Samtliga våra geografiska marknader utvecklas fortsatt bra. Särskilt stark upplever vi hyresmarknaden vara i Stockholm och Uppsala. Det är glädjande att den positiva utvecklingen i Kista håller i sig. Det har varit fortsatt högt tempo i uthyrningen. Senast i raden av större uthyrningar var ett hyresavtal med Samsung om etablering av deras nya svenska huvudkontor i fastigheten Kista Gate i Kista Science City. I Kista Gate har under 2017 och 2018 även tecknats hyresavtal med bland annat Baxter Medical, Climeon, Celgene och Novartis.

– Vi har under året fortsatt att renodla och fokusera fastighetsbeståndet i Sverige. Under 2016-2018 har Klövern sålt över 80 fastigheter och helt lämnat ett tiotal mindre orter. Senast i raden av avyttringar var fastighetsbestånden i Härnösand, Sollefteå och Falun som frånträddes den 31 augusti. Klövern är nu verksamt på 14 orter. Av det totala fastighetsbeståndet är hela 95 procent beläget i vad vi betecknar som större städer, dvs. med mer än 100 000 invånare. Storstadsregioner, dvs. med mer än en miljon invånare - i Klöverns fall Stockholm/Uppsala, Göteborg, Köpenhamn/Malmö och New York - utgör närmare 70 procent av fastighetsbeståndet. Under 2018 har vi med kraft etablerat oss i Köpenhamn. Under det tredje kvartalet tillträdde Klövern ytterligare fyra fastigheter i den danska huvudstaden för totalt drygt en miljard kronor. Vid slutet av kvartalet uppgick värdet på vår fastighetsportfölj i Köpenhamn till 3,7 miljarder kronor vilket gör staden värdemässigt till Klöverns tredje största. Vi har under året också tagit ett par steg in på den amerikanska marknaden genom förvärv av två projektfastigheter på Manhattan i New York. Ambitionen är att utveckla totalt cirka 20 000 kvadratmeter högkvalitativa kontor.

– Substansvärdet per aktie (EPRA NAV) fortsätter att utvecklas väl och uppgick per den 30 september till 15,31 kr, motsvarande en ökning med 9 procent sedan årsskiftet och 17 procent under de senaste 12 månaderna.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

Expanderar teamet: "Kommer bli ett väldigt spännande år"

Bolag Daniel Anderbring, head of Capital Markets, Cushman & Wakefield, berättar om företagets senaste rekryteringar och ger sin syn på 2019.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every friday.

Mer från Fastighetssverige
+ Plus
Nils Eriksson och Kristoffer Sandberg.

Expanderar teamet: "Kommer bli ett väldigt spännande år"Rebecca Lagerkvist berättar om hur man kan använda Big Data för att sätta rätt priser i nyproduktion på Stora Bostadsdagen på Grand Hotel 20 februari.

Stora Bostadsdagen: Använd Big Data – sätt rätt priser+ Plus
Nybrogatan 19

Oscar reade ut sista lägenheten i lyxprojektetJoachim Hallengren.

Bonava: Ökat antal sålda bostäder, bibehållen utdelningCaroline Arehult.

Hemfosa: Ny strategi och mål, lägre utdelningsandelFabege, med finanschef Åsa Lind, har tecknat ett grönt låneavtal som finansierar kvarteret Apotekaren 22.

Fabege lånar 1,6 miljarder grönt genom BrunswickVictoria's Secret öppnar sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Gallerian.

Victoria’s Secret öppnar i GallerianJörgen Mark-Nielsen.

Ny samhällspolitisk chef stärker SaboFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Andreas Norbergs team på CBRE GI stärks med tre nya namn.

CBRE GI gör tre nyrekryteringarAnn-Marie Johansson går till RSD, som har Anna Wikerman som vd.

RSD förstärker med Ann-Marie JohanssonNew Property rekryterar Fredrik Leifland.

New Property rekryterar från TH Real EstateEtt pilotprojekt visade att energikostnaderna med enkla åtgärder kunde minska med 13 procent.

Logicenters och ÅF i klimatsatsning+ Plus

Så drabbar de nya spelreglerna bostadsbyggandet+ Plus

Vändningen: "skrotad" myndighet blir kvar hos Trenum+ Plus
Carola Lavén.

Därför lämnar hon NCC för Castellum: "Ett offensivt bolag"+ Plus
Turning Torso, Malmö.

Skåne mot strömmen när bygginvesteringarna minskadeMikael Forkner, Peter Nilsson, Barbara Vogt och Anders Berg.

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland: Nedslag på marknadenIlija Play

PLAY: "Vi kommer att se ett antal bolag gå omkull under året"Henrik Saxborn.

Castellum: Höjer utdelningen med 15 procentSolna strand.

SCB hyr stort i Solna strand
Se fler nyheter