Image
Bild: Stockholm.se

Klartecken för Sveafastigheters jätteprojekt

Bolag Detaljplanen för det stora utvecklingsområdet Vällingby Parkstad har vunnit laga kraft. Därmed går projektet som ska omvandla Vattenfalls tidigare huvudkontor till fler än tusen nya bostäder in i nästa fas.
Publicerad den 31 Oktober 2011
Vällingby Parkstad. Bild: Stockholm.se. Bild: Stockholm.se
Vällingby Parkstad. Bild: Stockholm.se.

Detaljplanen för Vällingby Parkstad har nu vunnit laga kraft. Inom ett antal år kommer bostäder, arbetsplatser, serviceinrättningar, butiker, mötesplatser, parker och torg att fylla det område där Vattenfall har sitt huvudkontor i dag. Detaljplanen innefattar bland annat en entrébyggnad på 13 våningar ritad av den danska arkitektbyrån 3XN, fyra nya punkthus i 50-talsstil, ett område med ett hundratal stadsradhus i varierande design, tre torg och ett område med odlingslotter.
- Detaljplanen slår fast en större variation och tydlighet i det estetiska uttrycket än vad som är vanligt. Det här blir en stadsdel som inte liknar någon annan. En spännande blandning av ny och gammal arkitektur av allra högsta klass. Vi blandar också funktionerna boende, arbete, butiker och service och upplåtelseformer. Vi ser framför oss både bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter, säger Jörgen Olofsson, projektansvarig hos byggherren Sveafastigheter.

Planen är att sätta spaden i marken under 2012 och då även påbörja uthyrnings- och försäljningsarbetet av entrébyggnaden och stadsradhusen, vilka byggs först. Entrébyggnaden är 13 våningar hög och har ett unikt uttryck med vågformade balkonger. Två lägre hus, även de ritade av 3XN, länkar samman profilbyggnaden till området med dryga hundratalet stadsradhus, som ska byggas längst med stadsdelens diagonala allé. Omvandlingen av Vattenfalls kontorshus inleds när företaget flyttar ut vid årsskiftet 2012/13. Förvandlingen av hela området väntas ta upp till fem år.
- Stockholm stad har varit mycket tydliga med att de vill se ett varierat utförande och utseende på stadsradhusen för att skapa en ny spännande stadsmiljö. Varierad arkitektur, möjlighet att kombinera boende och arbete för egna företagare, promenadstråk, gröna ytor och miljötänkande är några av de kärnvärden som vi och staden är överens om att förverkliga här, säger Jörgen Olofsson.

Detaljplanen beskriver även området vid Råckstas T-banestation och Jämtlandsgatan. Det kommer att bli en livlig gata kantad med nya bostäder, butiker, serviceinrättningar och kontor. På Jämtlandsgatan kommer fyra nya punkthus i 50-talskaraktär att byggas. De blir elva våningar höga med putsade fasader i ljusa färger, balkonger och omsorgsfullt utformade detaljer. Vid T-banestationen anläggs ett 50-talsinpirerat torg omgivet av mindre butiks- och servicelokaler.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige