Image

Kasernen slår tillbaka

BOLAG Kasernens styrelseordförande Christer Alvemur slår tillbaka mot Riksrevisionen efter kritiken mot bolagets styrning.
Publicerad den 3 December 2008

I en debattartikel på Dagens Industri Debatt skriver Alvemur:

"Riksrevisionen tar upp många principiellt relevanta frågor. Dock känns den återkommande kritiken av den statliga ägarstyrningen, där granskningen av Kasernen uppenbarligen är en bricka, inte självklart objektiv

Bolag är inte myndigheter, även om offentligägda bolag har särskilda utmaningar. Riksrevisionen har svårt att se skillnaderna mellan hur ett aktiebolag och en statlig myndighet fungerar, till exempel vilka papper som ska sparas i all framtid.

Företag kan, till skillnad från en myndighet, rensa ut det som inte är relevanta affärshandlingar när styrelsen beviljats ansvarsfrihet. Det är inte brister i styrelsens kontroll att inte kunna ta fram vilka som eventuellt gav bud på en lägenhet som såldes för åtta år sedan.

Det är styrelsens ansvar att bedöma huruvida det behövs ett dyrt datasystem för att hålla reda på fyra fastigheter eller om det räcker med den fastighetsförteckning som återfinns i alla våra handlingar. Det handlar om kontroll till rimlig kostnad. Denna proportionalitetsprincip innebär att en del avvägningar bäst görs av dem som arbetar i verksamheten.

Kasernen har säkert mycket som kan utvecklas. Men jag tar tillfället i akt för att rätta till några missförstånd. Kasernen har tvingats sälja en stor del av fastighetsbeståndet som följd av nedläggning av många förband och försvarsmaktens ändrade behov. Styrelse och ägare har varit överens om att förvalta också innebär att till skäliga priser avyttra fastigheter när det inte längre finns någon hyresgäst.

Riksrevisionen anser flera år i efterhand att det hade gått att få bättre betalt för nedslitna personalbostäder utan hyresgäster på orter med regementsnedläggningar.

I sin värdering har Riksrevisionen på intet sätt beaktat rådande marknadssituation vid avyttringstidpunkten eller objektets läge, skick eller kvarvarande dispositiva begränsning. Jämförs summan av de försäljningspriser som Kasernen har fått vid försäljning av flera objekt på samma ort med de värden som Riksrevisionen teoretiskt har beräknat har Kasernen i genomsnitt fått bättre betalt. I rapporten får läsaren motsatt intryck.

Kasernen kunde på ett ännu bättre sätt ha dokumenterat försäljningsprocesserna, till exempel i styrelseprotokoll. Det är dock inte liktydigt med bristande kontroll. Vi är ett litet bolag och vi har haft ordning och reda ändå.

Med facit i hand kan vi också le lite åt kritiken mot vår princip att använda soliditeten till att betala av på dyra lån och att ha pengar på säkra räntebärande konton i stället för att köpa aktier eller andra finansiella instrument."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige