Image
Johanneberg Science Park vann Glaspriset 2016.
Johanneberg Science Park vann Glaspriset 2016. Bild: White

Johanneberg Science Park vann Glaspriset 2016

Event Glaspriset 2016 går till Chalmersfastigheters Johanneberg Science Park i Göteborg, ritat av White.
Publicerad den 12 April 2016

Med sin svart- och guldtonade helglasade fasad är Johanneberg Science Park samhällssektorns nya mötesplats i Göteborg. Huset är klassat för Miljöbyggnad Guld och har en exceptionellt låg energiförbrukning. Elementfasaden har monterats med finkalibrerad precision för att klara de höga kraven på U-värden och täthet.

- Det är verkligen jätteroligt att vinna Glaspriset, det är det många som vill! I synnerhet när vi tillsammans, White, Chalmersfastigheter och Metus, skapat en byggnad där det handlar om att maximera användingen av glasmaterialet och dess uttryck, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

Glaspriset delas ut av Glasbranschföreningen.

JURYNS MOTIVERING
"Två sammanlänkade kontorshus (i grunden ganska vanliga med mörka kärnor för kommunikation, service och teknik omgivna av ljusa öppna kontorsytor) är Samhällsbyggnadssektorns nya mötesplats på Chalmers Tekniska Högskola. Det enkla grundkonceptet har utvecklats till en fantastisk glasbyggnad som med stor precision och konstnärlighet på olika sätt utnyttjar glasets tekniska, funktionella och estetiska egenskaper. De böljande svarta och gyllene glasfasaderna binds samman i bryggor av spegelglas vilket skapar ett fyrverkeri av komplexa speglingar; en illusionskonst på högsta nivå."

FAKTA Johanneberg Science Park
Byggherre: Chalmersfastigheter
Arkitekt: White Arkitekter
Glasentreprenör: Metus
Glasleverantör: Saint Gobain
Profilleverantör: Schüco
Byggsystem: Prefabricerad elementfasad samt structural glazing.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige