Image

Jernhusen vann SL-upphandling – bygger underhållsdepå för två miljarder

Bygg/Arkitektur Jernhusen har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med Storstockholms Lokaltrafik (SL) och kommer att investera cirka två miljarder kronor i en ny service- och underhållsdepå för pendeltågen som ska trafikera Citybanan. Hyresvärdet uppgår till 165 miljoner kronor per år exklusive hyrestillägg.
Publicerad den 7 Augusti 2014

Depån byggs för att hantera SL:s planerade utökning av pendeltågstrafiken som möjliggörs när Citybanan öppnar. Den är dimensionerad för 28 av de sammanlagt 46 nya pendeltågsfordon som SL beställt och kommer huvudsakligen att användas för de tåg som trafikerar Märsta- och Uppsalagrenarna.

– Vi är väldigt stolta över att SL valde oss i upphandlingen av underhållsdepån. Att vi vinner i konkurrens med andra aktörer visar att vi levererar underhållsdepåer till marknadsmässiga hyresnivåer. Vi ser nu fram emot att utveckla en modern depå för pendeltågen, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Hela depåområdet omfattar cirka 14 hektar mark och ligger i Odensala, norr om Märsta. Två byggnader om cirka 40 000 kvadratmeter ska uppföras i området, en städ- och uppställningshall samt en service- och verkstadshall med tvätt och avisningsanläggning. All service och underhåll av fordonen kommer att kunna utföras inom den nya depån.

- Depån ska byggas direkt söder om Arlandabanans anslutning till Ostkustbanan vilket gör det lätt att köra in och ut ur depån utan att störa övrig trafik. Placeringen bidrar också till att färre tåg kör tomma och belastar järnvägen på väg till och från depån, säger Björn Johnson, projektchef på Jernhusen.

Upphandlingen har försenats något på grund av överklaganden. Kammarrätten har nu beslutat att prövningstillstånd inte meddelas och även högsta förvaltningsdomstolen har efter prövning kommit fram till samma sak. Förvaltningsrättens dom att avslå överklagandena står därmed fast.

Innan byggstart kan ske behövs en ny detaljplan. Det är därför oklart hur den fortsatta tidplanen ser ut.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige