Image

Jätteskandal efter konkurs - BRF blåst på miljoner

EKONOMI Wikeborg & Sander gick i konkurs innan lyxlägenheterna var färdiga. Nu åker bostadsrättsköparna på ytterligare en oväntad smäll: Wikeborg & Sander köpte aldrig loss marken som deras fastighet ligger på. Nu tvingas de boende köpa loss den för 33 miljoner kronor, eller hyra den för en miljon kronor om året.
Publicerad den 20 November 2008

De 66 bostadsköparna i Västra Hamnen i Malmö köpte lyxlägenheterna för 150 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Men nu står de halvfärdiga efter att den tidigare så hyllade arkitekt- och byggfirman Wikeborg & Sander gått i konkurs.

De som har flyttat in har för bara någon vecka sedan själva fått installera värme i husen. Utöver en lång lista med besiktningsfel är balkongerna, marken och fasaderna inte klara, skriver tidningen.

Nu har de åkt på ytterligare en smäll: Marken innehas med tomträtt – Sander & Wikeborg hade inte köpt loss marken, och bostadsrättsköparna känner sig naturligtvis grundlurade.

Ingenstans i den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen stod det att Wikeborg & Sander inte ägde marken, trots att planen, enligt bostadsrättslagen ska innehålla "upplysningar som är av betydelse för en bedömning av föreningens verksamhet".

Wikeborg & Sander menar att det hela tiden var bolagets mening att köpa marken – men konkursen kom emellan.

– Tanken var att lösa tomträtten, men vi hann inte före konkursen. Vi har aldrig stuckit under stol med att det är en tomträtt. Men ingen i föreningen har varit intresserad av de handlingar som funnits förrän nu när det händer något sådant här, säger Armand Sander till Sydsvenskan.

– Vi har aldrig haft en dold agenda. Vi har haft en överenskommelse, avtal eller "gentlemen's agreement", med kommunen om att köpa loss tomten för 15 miljoner kronor, säger Mikael Wikeborg till Sydsvenskan.

Men Malmö stads fastighetskontor utesluter helt att det finns avtal, "gentlemen's agreement" eller överenskommelser med Wikeborg & Sander om att bolaget skulle få köpa tomten för 15 miljoner kronor.

När nu bostadsrättsföreningen tvingas betala för marken är det marknadspris som gäller. 33 miljoner kronor innebär en halv miljon kronor per hushåll – eller en årshyra på en miljon kronor, motsvarande drygt 1250 kronor i månaden per hushåll.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Arnhults – Sveriges starkaste familj?

Karriär Mia Arnhult tillhör de mest vältränade i branschen. Nu kämpar M2:s vd tillsammans med barnen om titeln "Sveriges starkaste familj".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY