Image

Jätteaffär som går för fort?

AFFÄRER En västsvensk kommun är på väg att sälja nästan hela sitt fastighetsbestånd till ett expanerande fastighetsbolag för knappt 300 miljoner kronor Men affären verkar gå lite för fort; i portföljen ingår fastigheter som kommunen egentligen inte äger.
Publicerad den 10 September 2009

Munkedals kommun är på väg att sälja 27 fastigheter till Hemfosa för 299 miljoner kronor.

Kommunfullmäktige ska ta upp frågan om tre veckor, skriver Bohusläningen.

Det handlar om nästan hela kommunens fastighetsbestånd. Endast ett fåtal behålls, enligt förslaget.

Men redan får ärendegången kritik och delar av försäljningen kan vara juridiskt omöjlig, skriver Bohusläningen.

I försäljningen ingår tre fastigheter som ägs av en kooperativ hyresrättsförening inom Riksbyggen.

Kommunfullmäktiges ordförande Christer Nilsson (C) är också ordförande i den berörda hyresrättsföreningen, där kommunen har en dominerande ställning. Enligt honom håller en jurist på Riksbyggen håller på att nagelfara vad som egentligen gäller.

- Visst är man sent ute. Det är i elfte timmen som de här oklarheterna har uppdagats, säger han till Bohusläningen.

- Det borde ha kollats upp bättre hur det ligger till. Men det är alltid lätt att vara efterklok, så jag är väldigt försiktig med att döma. Vi kanske allihop kunde ha varit mer vaksamma.

Nu utreds hur man ska gå vidare. Ett tillvägagångssätt kan vara att likvidera föreningen så att fastigheterna tillfaller kommunen. Men formellt ska en försäljning godkännas av hyresgästföreningens medlemsstämma.

- Man kanske har haft lite bråttom. Samtidigt har jag förståelse för deras ambitioner. Hur kommunen löser sina fastighetsproblem har vi ingen uppfattning om. Vad vi kan hjälpa till med är kunskap om hur regelverket för kooperativa hyresrättsföreningar fungerar, säger Stig Lander, chef för Riksbyggen i Bohuslän och Älvsborg.

De tre fastigheterna motsvarar 15 procent av den totala köpeskillingen.

Om försäljningen genomförs innebär det att Munkedals kommun kan bli av med hela sin låneskuld. Munkedal gör en vinst på försäljningen på 87 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige