Image

Intea miljardköper av Blackstone/Areim

Transaktioner Intea köper samhällsfastigheter av Blackstone/Areim i Linköping och Östersund för cirka tre miljarder kronor.
Publicerad den 2 Juni 2016

Intea köper Garnisonen i Linköping och Campus Östersund.

Säljare är Regementsfastigheter R Holding AB, ett bolag indirekt ägt av fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim.

Fastigheterna ingick i förvärvet från Obligo förra året.

Fastighetssverige bedömer köpeskillingen till cirka tre miljarder kronor.

Den sammanlagda uthyrningsbara ytan i de förvärvade fastigheterna Smedstad 1:21 i Linköping och Artilleristen 1 i Östersund, uppgår till 132 600 kvadratmeter.

Den uthyrningsbara ytan i Garnisonen uppgår till 84 200 kvadratmeter. Hyresgästerna utgörs av bland andra Nationellt Forensiskt Centrum, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Domstolsverket, Landstinget i Östergötland och Linköpings kommun.

Den uthyrningsbara ytan i Östersund uppgår till 48 400 kvadratmeter. Största hyresgäster är Mittuniversitetet tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Kronofogden och myndigheten för Tillväxtanalys.

I de förvärvade fastigheterna ingår även outnyttjade byggrätter på omkring 40 000 kvadratmeter.

Pangea Property Partners har varit Inteas rådgivare i transaktionen. Leimdörfer var rådgivare åt säljaren.

Intea förvärvade i slutet av april 2016 en fastighetsportfölj med Högskolan i Halmstad som hyresgäst. Tillsammans med nu genomförda förvärv uppgår Inteas totala uthyrningsbara yta till 165 000 kvadratmeter med ett sammanlagt fastighetsvärde till cirka 3,5 miljarder kronor.

Med byggrätter tillsammans med optioner har Intea en utvecklingspotential om ytterligare cirka 70 000 kvadratmeter. Intea arbetar vidare med flera intressanta affärsmöjligheter för fortsatt expansion inom segmentet kvalitativa samhällsfastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige