Image
Andreas Hatzigeorgiou.
Andreas Hatzigeorgiou. Bild: Stockholms Handelskammare

Inför byggsamtalen: Handelskammaren kräver att regeringen drar tillbaka skärpt amorteringskrav

Bostäder I dag håller regeringen samtal med aktörer för byggbranschen för att diskutera det fallande antalet byggstarter. Stockholms Handelskammare uppmanar regeringen att ta ansvar för tidigare misstag och dra tillbaka åtminstone det skärpta amorteringskravet. – Att det inte byggs lika många bostäder längre är starkt kopplat till att reglerna omöjliggör för stora grupper av människor att efterfråga en bostad. Här behöver regeringen vara självkritisk och ta ansvar för att utforma en politik som åtgärdar problemen, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Publicerad den 19 Februari 2020

Dagens byggsamtal grundar sig i att påbörjade bostadsbyggen i riket har minskat med 27 procent sedan toppnoteringen år 2017. I storstäderna är det ännu värre: i Stockholms län har bostadsbyggandet mer än halverats.

Stockholms Handelskammare anser att den negativa utvecklingen är en väntad följd av dubbla amorteringskrav i kombination med övriga kreditrestriktioner. Tidigare har analysföretaget WSP visat att bostadsproblematiken i Stockholmsregionen - definierat som kommunerna i Stockholms län, sju kommuner i Uppsala län och fyra kommuner i Södermanland – uppgår till 36 miljarder kronor i termer av förlorad tillväxt.

– Hyresmarknaden har länge varit dysfunktionell och med den här förändringen har även den ägda delen av bostadsmarknaden blivit otillgänglig. Vi hoppas och tror att regeringen inser att amorteringskraven höjt muren in på bostadsmarknaden markant och därmed förstärkt dysfunktionaliteten på ett sätt som får väldigt stora konsekvenser för tillväxten och i förlängningen vårt välstånd, säger Andreas Hatzigeorgiou.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Från fem till 23 våningar – Sickla stationshus blir kommunikationsnav

Bygg/Arkitektur Atrium Ljungberg ska bygga ett 23-våningshus i Sickla för bland annat kontor, restaurang och tunnelbaneuppgång med biljetthall. Redan nu har man påbörjat de grundläggande arbetena för den kommande tunnelbaneuppgången och Stationshuset planeras stå klart 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY