Image

Ikea-bolags tillgångar frysta – Kamprad förhörs

JURIDIK En holländsk domstol har fryst tillgångar på nästan en halv miljard kronor för ett Ikea-kopplat fastighetsbolag. I bakgrunden ligger en tvist med en svensk affärsman. Ikeas grundare Ingvar Kamprad ska, enligt uppgift, förhöras om det här på onsdag.
Publicerad den 29 September 2008

På den ena sidan finns Scanproduct Limited, den svenske affärsmannen Ingemar Svensson och Svensson Holding SA. Dessa anser sig ha stora ekonomiska krav på Inter Ikea.

Inter Ikea äger Vastint Holding, som i sin tur äger fastigheter i Polen, Baltikum och Västeuropa.

Nu har en holländsk domstol beslutat att begränsa Vastints rätt att förfoga över sina egendomar.

- Det här innebär inte att man har beslagtagit alla tillgångar i bolaget utan en begränsning för bolaget att avyttra tillgångar. Det är för att säkerställa eventuella krav på oss som kan komma ut ur ett domstolsbeslut, säger Sten Sodemann, ansvarig för fastighetsdivisionen på bolaget Vastint Holding BV, till TT.

Tvisten inleddes för många år sedan och rör en fastighet i Polen.
Enligt Realtid.se höll Svensson-sidan år 1991 på att bygga jättefastigheten Swedecenter i Warsawa.

En knapp tredjedel av fastigheten hade byggts, och Ikea hade bestämt sig för att det skulle passa bra som ett första provisoriskt varuhus för möbeljätten i landet.

Svensson hade fått problem med finansieringen på grund av den svenska bankkrisen, så Ikea gick in med nödvändigt kapital genom att parterna la fastigheten i det gemensamägda bolaget Swedecenter där Svensson fick rätt till 27,5 procent.

Avtalet sade att Ikea hade rätt att köpa Svenssons del efter fem år.
Fastigheten fick mycket god lönsamhet, och har kallats en av de bästa affärer som Ikea någonsin gjort.

Efter fem år utnyttjade Ikea då enligt Svensson-sidan sin option att överta Svensson-sidans andel men har sedan valt att varken kännas vid ersättningen till Svensson-sidan eller att betala tillbaka ett aktieägarlån till dem, skriver Realtid.se.

Ewa Mirewska, en av cheferna i Svensson Holding AB, säger till Realtid.se att Ingvar Kamprad ska förhöras klockan 9 på onsdag i schweiziska Lausanne.

Hon är bitter på Vastint.
- Vi försökte förgäves i flera år få dem att betala, men vi upptäckte att de hela tiden bara försökte förhala och sabotera konkreta diskussioner med oss, säger hon till Realtid.se.

– Vi har hela tiden hänvisat till att vi har ett skrivet avtal. Vi har allt på papper, och har bett Inter-Ikea-sidan att bara fullfölja ingångna avtal, säger Mirewska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de bästa fastighetsaktierna

Bolag Frida Bratt som är sparekonom och expert på Nordnet ger sin syn på marknaden för Fastighetssverige. Här är de populäraste aktierna i branschen nu. Och det här tror hon om kontorsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY