Image

"IFRS är skit"

JURIDIK Nordstjernans vd Tomas Billing gör i vd-ordet i den färska årsredovisningen klart vad han tycker om de nya redovisningsreglerna, IFRS. De är "skit".
Publicerad den 14 April 2009

Antonia Ax:son Johnson-ägda Nordstiernans vd Tomas Billing - som också är styrelseordförande i NCC och tidigare har varit vd för Hufvudstaden - skriver, enligt Affärsvärlden:

"Jag vet inte om regelmakarna avseende redovisning kommer ihåg Kjell-Olof Feldts rim om Löntagarfonderna, men det är värt att använda igen – "IFRS är skit, men nu har vi baxat det ända hit…". IFRS är ett antal redovisningsregler som infördes för europeiska börsbolag 2005. Nordstjernan, som inte är börsnoterat, har kunnat välja att hoppa över dessa regler. För börsbolag finns inget sådant val, och Nordstjernan har som ägare till både börsnoterade och onoterade bolag tydligt sett skadeeffekterna av IFRS."

"Det finns två generella områden som vi anser orsaka många av skadeeffekterna: Regelverkets detaljorientering och det ökade inslaget av marknadsvärdering."

"I Europa har regelmakarna valt att successivt fasa ut europeisk redovisningstradition till förmån för amerikansk redovisningstradition. Vår åsikt är att detta medför ökad byråkrati, ökade kostnader till ringa nytta och försämrade affärsmöjligheter för börsbolag."

Tomas Billing avslutar kritiken mot redovisningsregelverket med ett upprop om krav på förändring:

"Jag hoppas börsens aktörer ställer sig frågan om alla de redovisningsförändringar som skett på senare år är till långsiktig gagn för aktieägarna. Om svaret är nej måste vi sätta press på regelmakarna så att regelverket anpassas till ägarnas krav".

IFRS står för International Financial Reporting Standards.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige