Image

Ica säljer allt i Norge

Transaktioner Ica Fastigheter säljer Ica Eiendom Norge, 58 fastigheter, för 2,2 miljarder kronor.
Publicerad den 2 December 2016

Köpare är Union Real Estate Fund II, en fastighetsfond förvaltad av norska Union Eiendomskapital.

Affären ger Ica Gruppen ett positivt kassaflöde om cirka 1,9 miljarder kronor och en reavinst om drygt 400 miljoner kronor.

Avyttringen av Ica Eiendom sker med anledning av Ica Gruppens tidigare försäljning av dagligvaruverksamheten i Norge.

Bolagsförsäljningen av Ica Eiendom omfattar en fastighetsportfölj samt den befintliga organisationen. Totalt avyttras 58 fastigheter belägna i Norge och transaktionen förväntas slutföras under februari 2017.

I och med denna försäljning är hela fastighetsbeståndet i Norge avyttrat. Totalt har 73 fastigheter sålts för 2,8 miljarder kronor till en reavinst om drygt 430 miljoner kronor.

- Det har varit ett stort intresse för fastigheterna. Vi är nöjda med köpeskillingen och med att våra medarbetare i Ica Eiendom erbjuds fortsatt anställning. Det känns bra att nu kunna sätta punkt för den process vi inledde under 2014 för att lämna Norge, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg.

I försäljningen av Ica Eiendom har Pangea Property Partners agerat finansiell rådgivare, Advokatfirmaet Haavind har agerat legal rådgivare och Handelsbanken Capital Markets har agerat finansiell rådgivare avseende skuldfinansiering.

EBITDA för Ica Eiendom uppgick under 2015 till 159 miljoner svenska kronor. Fram till september i år uppgick EBITDA till 91 miljoner svenska kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige