Hyresgästföreningen ser ny lösning på hyrestvister...

Publicerad den 30 April 2018

Skicka till e-post

Juridik För första gången har HMK löst en tvist med hjälp av en opartisk ordförande. Tvisten rörde hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de tre kommunala bolagen i Stockholm.

– Hyresmarknadskommitténs beslut om att ta in en opartisk ordförande var motiverat i detta ärende. Det var första gången och är ett led i kommitténs utveckling av både sitt arbete och hyresförhandlingssystemet generellt, säger Susanna Höglund, ekonomi- och finanschef på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

– Det är första gången som Hyresmarknadskommittén aktiverar funktionen med att ta in oberoende ordförande för att avgöra en tvist. Det är positivt och visar att kommittén har olika verktyg till sitt förfogande för att avgöra tvister i de fall ledamöterna inte kommer överens. Tillsammans med den opartiska tvistelösningsmodell som finns för presumtionshyror har vi tagit ansvar för ytterligare en del i vårt arbete med regeringsuppdraget att utveckla hyressättningen. Det bästa hade dock varit om de lokala parterna kommit överens, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Bakgrund:

Under våren 2016 gav regeringen Claes Stråth i uppdrag, att som förhandlingsledare, identifiera eventuella behov och ta fram förslag på hur dagens system för hyressättning kan utvecklas. Vid samtalen och initialt deltog hyresmarknadens tre centrala parter, Fastighetsägarna, SABO och Hyresgästföreningen. SABO och Hyresgästföreningen deltog i samtalen under hela utredningen. En av slutsatserna av samtalen var ett uppdrag till parterna att diskutera en oberoende tvistelösning.

HMK som är de allmännyttiga bostadsaktiebolagens och Hyresgästföreningens tvistlösningsorgan tog parallellt med detta fram ett 25 punktsprogram för sitt gemensamma utvecklingsarbete som bland annat inneburit utveckling av tvistelösningsprocessen i enlighet med Stråthsamtalen och en uppdatering av reglerna för hänskjutande av tvist och arbetsordning för HMK. Uppdateringen av arbetsordningen som skett under 2018 innebär en möjlighet att ta in en opartisk ordförande om parterna inte kommer överens. Denna möjlighet har nu prövats för första gången.

HMK har vid prövningen av AB Stockholmshem, AB Familjebostäder och Svenska Bostäder AB:s ärenden inte kunnat enas om en rekommendation. Kommittén har därför för första gången valt att använda en opartisk ordförande i tvisten i enlighet med den arbetsordning som gäller för hyresmarknadskommittén sedan början av 2018. Den tidigare rådmannen vid Stockholms tingsrätt Thore Brolin utsågs av kommittén som opartisk ordförande och har efter genomgång av ärendena fattat beslut om en rekommendation i enlighet med den av parterna offentliggjorda hyresförändringen.

AB Stockholmshem, AB Familjebostäder och Svenska Bostäder AB (inkl. AB Stadsholmen) har nu tecknat överenskommelser med Hyresgästföreningen i region Stockholm om en hyresökning på 1,3 procent för samtliga lägenheter från och med den 1:e januari 2018. Förhandlingen har drivits och genomförts gemensamt.


- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Partnertexter

Senast från Fastighetssverige Plus

Pinchos på sista etappen – här öppnar kedjan

Bolag Nyligen meddelade restaurangkedjan Pinchos att man slår upp dörrarna i Sälen. Vd Magnus Larsson berättar vart app-restaurangen ska landa härnäst när den raketliknande expansionsresan når sin slutfas i Sverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
+ Plus
Magnus Larsson riktar blickarna utanför Norden.

Pinchos på sista etappen – här öppnar kedjan+ Plus

Hufvudstadens uthyrningsfest fortsätterGöteborg.

Novi hyr ut 4 200 kvadratmeter i GöteborgJohanna Cerwall.

Skandia: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerByggtakten i Sverige minskar.

Lägsta nybyggnadsvolymen i Sverige sedan 2015Caroline Ödin, energistrateg på Fabege.

Fabege: Halverad energianvändning sedan 2005Nya Sofiebergsskolan i Halmstad ska ha plats för 300 elever.

Halmstadsskola växer med till- och nybyggnad+ Plus
Willhem, Specialfastigheter och Balder har några av branschens billigaste obligationslån.

De har branschens billigaste finansieringFastighetssverige PLAY


Branschguiden

+ Plus
SBB gör en jätteförsäljning i affärsområdet Björvika.

Spelet bakom SBB:s rekordförsäljning+ Plus

Serneke fortsätter att finslipa på KarlastadenKristina Alvendal kommer till Göteborg 400+ den 21 maj.

Göteborg 400+ – unika erfarenheter från politiken och ägarsidan+ Plus
Michael Cocozza framför ett fasadkonstverk av Ernst Billgren.

Därför miljonsatsar fastighetsbolaget på konstMåns Norlin

"Här finns pengar att spara genom digitalisering"Ivana Stankovic blir ny regionchef hos Svenska Hus.

Svenska Hus rekryterar regionchef från VasakronanHSB menar att statliga startlån skulle korta tiden till ungdomars första bostad med sju år.

HSB: Statligt startlån för unga kortar tiden till första bostaden med sju årPinchos öppnar hos Diös i Åre.

Pinchos öppnar i ÅrePrime Living planerar att ta in upp till 400 miljoner kronor i en nyemission.

Prime Living förbereder för stor nyemissionIlija Batljan.

SBB emitterar hybridobligationer om 300 miljoner euroRikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka.

Rikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka i UmeåErik Langby.

Han blir ny ordförande för Sigtunahem
Se fler nyheter