Image

Hyresgästföreningen: Lägsta höjningarna på tio år

Bostäder 2016 års hyror för en knapp tredjedel av allmännyttans lägenheter har förhandlats färdigt – enligt Hyresgästföreningen ligger snittökningen på 0,5 procent för 2016, vilket innebär den lägsta ökningen på tio år.
Publicerad den 30 December 2015
Erik Elmgren. Bild: Hyresgästföreningen
Erik Elmgren.

- Jag tror att hyreshöjningarna kommer att hamna runt denna nivå när alla förhandlingar är klara. Det skulle i så fall innebära de lägsta hyreshöjningarna på tio år, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

- En hyreshöjning kring 0,5-0,6 procent motsvarar ungefär 30 kronor i månaden för en genomsnittslägenhet med en hyra på 5.400 kronor.

2015 års hyreshöjningar låg på 1,11 procent.

Hittills är det dessutom tio bostadsföretag, med sammanlagt 10 000 lägenheter, som inte kommer att höja hyran alls nästa år. Bland annat gäller det Sölvesborgshem, Faxeholmen i Söderhamn, Gagnef och Ljusdalsbostäder.

262 000 av 462 000 allmännyttiga lägenheter är färdigförhandlade. Det sammanlagda vägda yrkandet ligger på 1,92 procent. Den genomsnittliga höjningen för de färdigförhandlade ligger på 0,52 procent.

För de privata hyresvärdarna är höjningen ännu lägre, 0,48 procent. Här är dock endast 42 000 av 214 000 lägenheter färdigförhandlade. Det sammanlagda vägda yrkandet ligger på 2,29 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Alecta Fastigheter storsatsning i Göteborg: "Dubbla beståndet inom fem till sju år"

Bolag Alecta Fastigheter gör en storsatsning på Göteborg. För att leda utvecklingen där hämtas Patrick Bernvid in som chef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Alecta Fastigheter, om bolagets ambitiösa planer för Göteborg och hur hans gamla fotbollskarriär hjälpt honom i fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY